Kjærligheten til bakerens datter tok slutt, men det hender fremdeles at Kjell Sæter setter en bolledeig etter jobben med å leie ut anleggsmaskiner. (Foto: Rentalgroup Expert)

Tekst: Eva Holte
Foto: Rentalgroup Expert

– Det går helt greit å skifte kurs noen ganger, sier Kjell Sæter som et tips til ungdommen som lurer på hva de skal bli. Selv har han både vært rørlegger, jobbet i bakeri og de siste årene drevet med utleie av anleggsmaskiner.

«Egentlig» så Kjell for seg en fremtid som rørlegger. Han utdannet seg i faget, men rakk bare å jobbe et par år før den ene skulderen slo seg vrang og han måtte slutte.

– Den gang var rørleggerarbeidet en mye tyngre jobb, sier han.

 

Kjærlighet og Langhus Conditori

Hva skulle unge Kjell gjøre nå? Løsningen kom med kjærligheten – Kjell var sammen med datteren til han som eier Spydberg Bakeri. Pappaen likte gutten og ga han jobb i bakeriet. Han eide flere konditorier og etter et års tid spurte han Kjell om han ikke kunne tenke seg å ta over Langhus Conditori et halvt års tid. Konditoriet gikk dårlig og skulle avvikles. Jo, det kunne Kjell tenke seg, men noen avvikling av konditoriet ble det aldri noe av. Den arbeidsvillige unggutten viste seg å ha for-retningsteft og snudde resultatet fra underskudd til overskudd. Kjell Sæter tok over konditoriet hvor han ble i syv år.

Begynte med anleggsmaskiner

– Så begynte jeg å gå litt lei av å servere pensjonistene kaffe og kaker, humrer han. Kjell luftet sin begynnende frustrasjon for faren sin som jobbet i et selskap som importerte anleggsmaskiner.

– Du kan vel begynne å leie ut anleggsmaskiner, foreslo faren.

Som sagt så gjort.

Kjell Sæter etablerte Ekspert Maskinutleie. Senere skiftet det navn til Rentalgroup Expert hvor Sæter fremdeles er sjef. Han er svært fornøyd med rådet han fikk av faren sin den gang:

– Hele bransjen er i sterk vekst og vil bare fortsette å vokse. Vi ser en klar tendens til at entreprenører og store anleggsbedrifter nå vil eie mindre og leie mer. Stadig færre er interesserte i å binde opp kapitalen sin, særlig nå i en tid med mye usikkerhet knyttet til krav om fossilfrie og utslippsfrie maskiner.

Baker boller på fritida

Sjefen for Rentalgroup Expert sier han ikke har tenkt å skifte beite flere ganger.

– Her blir jeg, fastslår han. – Jeg er såpass voksen nå at jeg får vel slå meg til ro. Dessuten trives jeg veldig godt i denne jobben. Det har jeg forresten gjort i alle jobbene mine.

Og hvordan gikk det med kjæresten?
– Det er slutt for lenge siden.

Men interessen for godt bakverk har ikke avtatt med årene:

– Det hender fortsatt at jeg setter en bolledeig hjemme!