«Alle» vil til Vea
Rekordstor økning i søkertallene til Norges grønne fagskole – Vea i år. (Foto: Grethe Bøhn Busterud).

«Alle» vil til Vea

Grønnfaglig kompetanse sammen med anleggsfag er mer populært enn noensinne. I dag ble søker- og opptakstallene fra Samordna opptak offentliggjort og Norges grønne fagskole – Vea er mer enn fornøyde.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Grethe Bøhn Busterud / Anne Stine Solberg

Fristen for å søke studieplass på forskjellige fagskoler, høyskoler og universitet gikk ut 20. april. 597 søkte seg til Vea, av disse hadde 352 skolen som førstevalg.

– Med 230 studieplasser betyr det at det er 1,53 søkere per plass mot et landsgjennomsnitt på 1, sier Grethe Bøhn Busterud ved Norges grønne fagskole – Vea. 

Også i fjor hadde skolen en solid økning på 57 prosent. Busterud hadde ikke forventet at de skulle toppe denne med 63 prosents økning i år: 

– Med færre studieplasser, antok jeg egentlig at det ville bli en liten nedgang. At det igjen skulle bli en slik oppslutning, er veldig gledelig, sier hun og mener dette beviser at den grønne bølgen er lang, samfunnsnyttig og god. 

– De høye søkertallene tyder på at vi lykkes med å tilby relevante og ettertraktede studier.

Grethe Bøhn Busterud (til venstre) og Anne Hagen Bakken gleder seg over høye søkertall til Norges grønne fagskole – Vea. (Foto: Anne Stine Solberg)

Ettertraktet utdanning

– Grønnfaglig kompetanse, sammen med anleggsfag, blir stadig mer ettertraktet, sier Anne Hagen Bakken som er leder for fagskoleutdanningen på Vea. – Det er sterke føringer fra regjeringen om å satse på høyere yrkesfaglig utdanning. Det er et klart krav at vi i fagskolen skal ha nær kontakt med yrkesfeltene og tilby fleksibel utdanning. Ved å tilby nettbaserte utdanninger med samlinger gir vi studentene våre mulighet til å jobbe ved siden av studiene.

Veas nye utdanningstilbud innen interiør og med fokus på gjenbruk og redesign er blant de mest populære studietilbudene i år. Grønn helse, som ble utvidet fra 30 til 60 studiepoeng ifjor, er et annet eksempel.

– Grøntanleggsforvaltning inklusive Hageplanlegging er alltid populært og anleggsfagene med Anleggsledelse og Ledelse i maskinentreprenørfagene er studium som bransjen tydelig etterspør, sier Busterud. 

Har du søkt og lurer på om du får plass?

De som har søkt studieplass, får svar på om de har fått plass 20. mai.  Svarfristen er 27. mai og du mister plassen dersom du ikke svarer innen fristen.

Restplasser

Skal du søke på eventuelle ledige studieplasser, blir disse lagt ut  24. mai på Samordna opptak. Fra 25. mai kl. 09.00 kan du søke på disse plassene. Det anbefales da å finne frem alt av vitnemål og attester til denne datoen og å være klar for å søke med en gang. 

Det er fortløpende opptak til de ledige plassene. Det betyr at du må søke så raskt som mulig fra dette tidspunktet. Dersom det er flere søkere enn ledige studieplasser, vil ikke alle få tilbud om studieplass. Det er de første som har søkt og er kvalifisert som får tilbud.

Listen over ledige studieplasser blir oppdatert jevnlig, og det kan komme nye studium på listen etter 25. mai.

For å bli tatt opp til en ledig studieplass på en fagskole må du:

  • dekke opptakskravene. Realkompetanse kan eventuelt vurderes. 
  • ha riktig  dokumentasjon klar til å lastes opp 

Nasjonalt setter er det en liten nedgang på interessen for fagskoleutdanning. 

– På Vea er vi godt fornøyd med søkertall og interessen for våre utdanninger dette året også, sier Anne Hagen Bakken.