Allsidig jobb som arbeidsleder

Allsidig jobb som arbeidsleder

Å sitte inne på et kontor hele dagen var ikke noe for meg. Jeg  savnet å være ute og jobbe fysisk, sier Guro Fjørtoft Sporsheim om da livet hennes tok en ny retning for tolv år siden.

Tekst: Eva HolteBilde: Via3

 

Guro er ei skikkelig ståpå-jente. Etter at hun var ferdig med allmennfaglig linje på videregående, begynte hun som resepsjonist i Betonmast Entreprenør AS på Grorud. Samtidig jobbet hun på brakkerigg i Lørenskog og som rengjøringshjelp på kveldstid.

– Jeg fant ganske snart ut at å sitte inne på et kontor hele dagen ikke var noe for meg, men visste ikke hva annet jeg skulle satse på.

Vært med på å lage en gress mur med torvblokker. Foto: Via3

Gjennestad Gartnerskole

Sporsheim hadde alltid vært glad i fysisk arbeid og å være ute. Hun var opptatt av natur, både blomster og stein.

– Jeg begynte å google på nettet og fant Gjennestad Gartnerskole. Tenkte med en gang at dette kunne være noe for meg.

Hun gikk gartnerlinja pluss et år som anleggsgartner ved skolen hvor hun stortrivdes.

– Lærerne var flinke og skolen var omringet av en flott park med masse blomster, trær, busker, ender i andedammen og i naturbarnehagen på stedet var det flere dyr, forteller hun.

Veksthus og Vea

På kveldene jobbet Guro i et veksthus med blomster sammen med andre studenter.

– På den måten tjente jeg litt penger som kom godt med i studenttilværelsen, sier hun.

I 2010 begynte hun som lærling i anleggsgartnerfaget hos Askim Entreprenør AS. Etterpå fikk hun fast jobb i bedriften hvor hun ble i ni år, avbrutt av to opphold på vinterskole på VEA hvor hun tok anleggsgartnerteknikerfaget. Akkurat som på Gjennestad bodde hun også denne gangen på skolen og stortrivdes nok en gang som student. I klassen hennes var det seks menn og to kvinner.

– Man blir aldri for gammel til å studere på Vea, sier hun.

Høsten 2019 begynte hun som arbeidsleder for anleggsgartneravdelingen på Via3.

Arbeidsleder i vekst- og lærebedrift

Via3 er en sosial entreprenør som har som formål å utvikle menneskers ressurser gjennom arbeid og kompetanseheving. Via betyr veien på latin og 3-tallet står for vekst, verdighet og verdiskapning. Bedriften er eid av Indre Østfold og Skiptvet kommune og er godkjent lærebedrift i flere fag.

Daglig leder Ann-Kristin Bønøgård forteller at en arbeidsleder hos dem må ha fokus på å møte den enkelte arbeidstaker der vedkommende er, for så å tilrettelegge for vekst og utvikling.

– Arbeidslederen må tilpasse arbeidsoppgavene slik at alle opplever mestring samtidig som man må levere kvalitet til kunden. Målet er hele tiden å få arbeidstakerne over i ordinært arbeid. Vår visjon er at arbeid gir livskvalitet.

Inne- og utearbeid

Via3 har over 70 ansatte og har åtte ulike avdelinger. Bønøgård skulle gjerne sett flere jenter i anleggsgartnergruppa. I hele 2020 har de jobbet for Bergquist Maskin og Transport AS som har ansvar for å skjøtte 84 mil med veier i Østfold. Arbeidet har blant mye annet bestått av klipping av plener og gressbakker langs veiene og i rundkjøringer og midtrabatter. Ellers påtar gruppa seg gressklipping, rydding av vegetasjon, beskjæring av hekker, busker og trær.

Guro F. Sporsheim liker seg godt i jobben som arbeidsleder. – Her er arbeidsdagene varierte med kontorarbeid og utearbeid sammen med en kjempeflott gjeng ansatte, sier hun . – Ikke minst får jeg anledning til å lære bort alt jeg selv har lært meg innenfor anleggsgartneryrket.

Bedre stemning og dynamikk

Hun er ikke i tvil om at hun vil anbefale flere kvinner til å begynne i anleggsbransjen:

– Vi er ikke like sterke som menn, men det er ikke alltid styrke det står på i faget. I dag har vi så mange maskiner som tar seg av det tyngste arbeidet med løfteredskaper. De kvinnene som jobber i bransjen blir godt ivaretatt og stortrives på jobb. Jeg har inntrykk av at menn synes det er både tøft og koselig når kvinner jobber innenfor bygg og anlegg. Det skaper en bedre stemning og dynamikk med begge kjønn på en arbeidsplass.