– Lyset må brukes mer intelligent og effektivt for å oppnå ønsket effekt, uten at vi skaper lysforurensning og skader naturen, sier Are Røysamb, som har en bachelorgrad i produktdesign og master i urbanisme.
– De fleste av studentene som har gått hos oss, jobber i dag som lysdesignere i større eller mindre konsulentfirmaer, hos leverandører eller som selvstendige. De vinner nasjonale og internasjonale priser, sier Are Røysamb, faggruppeleder på bachelorstudiet i arkitektonisk lysdesign ved universitetet i Sørøst-Norge.
Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Barbora Klocova
Noen fortsetter på mastergrad i lys og belysning og andre utdanner seg videre til arkitekt, designer eller tilsvarende.
Undervisningen foregår i Kongsberg, på instituttet for Optometri, radiografi og lysdesign.
– Vi har et bachelorprogram, forhåpentligvis et masterprogram fra høsten 2023 og to stipendiater på fakultetets PHD-program, opplyser Røysamb.

Bachelor i arkitektonisk lysdesign. i Sørøst-Norge. Detaljbilde Karl Johans gate.
Etterlengtet studie
Universitetet i Sørøst-Norge tar for tiden opp studenter annethvert år
De siste årene er det mellom 30 og 35 som har startet på Bachelorstudiet i arkitektonisk lysdesign.
– Vi håper på rundt 20 på masterprogrammet.
Studiet kom i gang i 2005 etter ønske fra bransjen. Undervisningen det første året dreide seg om emner i realfag; matematikk, fysikk, optikk og fotometri; øyet, visuell persepsjon, lysteknikk, teknologi og arkitektur. Andre temaer far dagslys, lyskilder, armaturer, beregningsmetorder, årskostnader og energiøkonomisering.

Bachelor i arkitektonisk lysdesign. Stasjonsalmenningen, Oslo.
Mer intelligent og effektivt
Press fra studentene skal ha ført til at det høsten 2006 ble hentet inn undervisere på design og kommunikasjonssiden.
– I dag legger vi vekt på bærekraftig lysdesign. Lyset må brukes mer intelligent og effektivt for å oppnå ønsket effekt, uten at vi skaper lysforurensning og skader naturen, sier Røysamb. Han har en bachelorgrad i produktdesign og mastergrad i urbanisme. For tiden holder han på med en PHD innen bærekraftige, urbane lysstrategier.
– Vi håper at lysdesignerne har mulighet til å vise hva de kan og blir brukt i oppdrag som passer dem, både faglig og personlig. Jeg håper at ulike bransjer ser hvilken ressurs de er og at de klarer å tilføre nødvendig kompetanse og kunnskap der det trengs, sier Are Røysamb.