Biene sjekker inn

Biene sjekker inn
Forsker Astrid Brekke Skrindo fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) og produktsjef Henrik Fagerland fra Eikmaskin håper på mange gjester i de nye biehotellene. (Foto: Eiksenteret)

Noen av villbiene vil ha sol, noen vil ha skygge. De nye biehotellene tar hensyn gjestenes ønsker. Variasjoner i overflaten bidrar til at det er enkelt å finne tilbake til riktig rom for bier som har vært ute og flydd litt.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Flere

Eiksenteret har utviklet en biehotellkjede i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Hotellene er laget for norske forhold og produsert her i landet. Biehotellene skal bidra til økt pollinering og viktig forskningsbasert kunnskap om bier og bærekraft, heter det i en pressemelding fra senteret som er en landsdekkende aktør innen landbruket.

TIL GLEDE FOR BIER OG MENNESKER

I Norge bor det 280 arter villbier. – Vi forventer at omtrent 20 forskjellige arter kommer til å flytte inn i de nye biehotellene, sier Henrik Fagerland, Nordisk produktsjef hos AGCO og Eikmaskin.

Bygget i kebony

Hotellet er bygd etter flere prinsipper som skal gjøre det tilpasset lokale forhold. Biehotellet er bygget i treverket kebony, som er et miljøvennlig alternativ. Det er ifølge produktsjefen annerledes enn mange av de andre masseproduserte biehotellene som for eksempel bruker hull som er altfor store.

–Vi har brukt mange små hull, ned til 4 mm, som er riktig størrelse for en vesentlig del av artene vi har her i Norge. De fleste hull i dette hotellet er 6 og 8 mm i diameter, med noen få som er opp til 10 og 12 mm for de større bladskjærerbiene.

GULLPENGER TIL BIENE.

Pollinering er viktig for landbruket. For å sikre dette er vi avhengig av et godt samarbeid mellom folk, myndigheter og forskere,heter det i pressemeldingen fra Eiksenteret. (FOTO: Eiksenteret)

Finne veien hjem

Forskjellige materialer, klosser, siv og sugerør skal skape variasjon i overflaten slik at biene lettere kan navigere til riktig hull.

– Vi har også laget et slags gitter som hindrer at fugler kommer og forstyrrer hekkerørene. Hotellet er to-sidig da noen bier foretrekker soleksponerte områder, mens andre trives bedre i skyggen, sier Fagerland.

7 STEG TIL BIEVENNLIGE HAGER

Biehotell i hagen

I tillegg til dette hotellet, som måler cirka to meter i bredden og nesten tre meter i høyden, har Eiksenteret også utviklet et biehotell som kan monteres i private hager.

– Vi ønsker å være en formidler av viktig og relevant kunnskap tilknyttet landbruket. Derfor har vi opprettet en egen landingsside som man kommer til ved å skanne QR-koden som er montert på hotellet for ytterligere informasjon. Biehotellet er et tiltak Eiksenteret gjør for å bidra til bevisstgjøring rundt pollinering, noe som er avgjørende for å sikre klimarobuste avlinger og gode plantesamfunn, sier Henrik Fagerland.

Eikmaskin AS importerer og distribuerer landbruksmaskiner til Norge, og har hovedkontor på Kjeller i Akershus. I 2021 var omsetningen 2,3 milliarder norske kroner. Eikmaskin er et heleid datterselskap av AGCO som har hovedkontor i Duluth, Georgia (USA).Eikmaskin er kjedegiver og importør til en landsdekkende franchisekjede (Eiksenteret) og private Valtraforhandlere. De er representert på over 70 steder over hele landet. Eikmaskin importerer kjente merkevarer som blant annet Fendt, Massey Ferguson og Valtra. I tillegg tilbys et unikt dele-, butikk- og servicekonsept.

Klimapris til AF-gruppen

Det å finne et klimavennlig erstatningsmateriale for sand har vært en prioritert oppgave for forskningsmiljø og industri i flere år, men det har ikke blitt utnyttet kommersielt i stor skala før nå, heter det i juryeringen til Byggenæringens klimapris 2022. (Foto:...

Fra Syria til norsk steinopphuggeri

STEIN PÅ STEIN FOR SHAYAR: Syriske Shayar Hamo (30) er yngstemann i det Larvik-baserte selskapet Rocks of Norway. (Foto: Rocks of Norway). For to år siden flyktet Shayar Hamo (30) fra Syria. I dag har han fast jobb i Rocks of Norway i Larvik. Tekst: Eva Alnes Holte...

Dårligere salg av nullutslippsmaskiner

BEKYMRET:  – Økte kostnader og lavere tilskudd til infrastrukturprosjekter kan bremse den positive utviklingen av nullutslippsmaskiner som var i gang, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. (Foto: MGF) – Utviklingen av...

Beskytt plenen og buskene!

STORTRIVES: Tidligere skogsarbeider Gunn Hagen stortrives med hagearbeid og staudeproduksjon. Men når sola begynner å varme, når fuglene kvitrer og fargene eksploderer hender det hun savner å være ute i naturen. Ikke tråkk på plenen når den er bløt og bar. Dekk til...

Jordnær og ekspansiv satsning på Mysen

–Vi trenger flere dyktige folk etter hvert, så følg med! (Foto: Eva Alnes Holte) Tore D. Carlsen i Maskin og Utemiljø AS starter enda et firma hvor han skal satse på jord. – Dette er en stor lagsatsning og ikke et one-man-show, sier han. Fra å være en egen avdeling i...

SOA Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget
Bli lærebedrift! – Klikk her