Bli kvitt brunsneglene!

Bli kvitt brunsneglene!

Sneglene liker seg der det er fuktig, for eksempel under trematerialer. Etter en regnværsdag dukker de opp overalt på veier og i hager. (Foto: Hageland)


De er slimete, brune og sultne. De spiser sommerblomster, stauder, bær og grønnsaker og legger hundrevis av egg.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Hageland

Hageland gir oss oppskriften på hvordan vi blir kvitt de uvelkomne hagegjestene. Men la oss først se på hvordan vi hindrer at de kommer i hagen vår: Snegler liker seg under tremateriale. Her er det fuktig, noe sneglene liker. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale fra bed, terrassen og andre steder.

BRUNSNEGLENE HAR FÅTT NORSKE GENER OG BLITT STERKERE

Har du en hage er det lurt å luke bort alt kratt og ugress. Hold det ryddig og vær oppmerksom på fuktige steder som under stein, busker o.l.

Kontroller planter når du kjøper dem. Unngå å få med snegler eller egg i jorda ved røttene.

Bruk høyden. Planter i krukker og ampler er en god løsning hvis du har problemer med snegler. En høy, stor krukke er mer vanskelig å nå for sneglene enn hvis du har planter i bed. Sommerblomster på veggen eller i ampel gjør det naturlig nok vanskeligere for sneglen å nå opp.

Slik tar du kverken på dem:

1. Plukk og ta livet av dem

Det er definitivt det viktigste punktet. Bruk en pølseklype, stor pinsett eller hansker, og en bøtte, når du skal plukke snegler. Dersom det er opphold, kommer de først frem fra gjemmestedene sine når det blir dugg i gresset på kvelden. På regnværsdager kan du plukke hele dagen. Det anbefales å plukke fire kvelder på rad med lykt. Slik blir du mest sannsynlig kvitt de fleste for et par måneder.

FRYKTET OG FORHATT

2. Sett ut sneglefeller

For å få sneglene til å samles kan du bruke oppbløtet katte- eller hundefôr blandet med hvetekli i en isboks som lokkemiddel. Øl kan også fungere. Da vil sneglene slite med å komme seg ut og drukne.

3. Bruk snegler som felle

Når du først har fanget snegler i isboksen, kan du bruke dem til å drepe flere snegler – de tiltrekkes nemlig av lukten av sine døde kamerater. Bruk gjerne sneglemiddelet Nemaslug. Det er nematoder som tilsettes oppsamlede og døde snegler for å infisere andre snegler, og produktet er ikke skadelig på noen måte. Nemaslug får du kjøpt i din nærmeste Hageland.

4. Human død

Det beste måten å ta livet av sneglene på er å klippe dem i to med en saks, rett bak hodet eller legge dem i glovarmt vann. Deretter kan de graves ned i hagen og bli en del av jorden igjen.

5. Hold hagen ryddig

Pass på at sneglene ikke har noen gjemmesteder. De liker nemlig å gjemme seg der det er fuktig og mørkt, så fjern derfor råtne blader og kvister. Bearbeid også jorda i kjøkkenhagen og bed når det blir tørt ute. Sneglene misliker å komme opp i jordoverflaten og bli utsatt for sol og tørke.

6. Gjør hagen mindre sneglevennlig

Selv om de er altetende, har de sine favorittplanter. Så for at de skal ha lite å spise kan du velge planter de ikke liker. Brunsneglene unngår aromatiske kryddervekster og busker. I tillegg er planter som rododendron, roser, begonia, eføy, lavendel, pelargonia og løvemunn svært lite populære hos sneglene.

7. Allier deg med naboen

Det kan være lurt å ta en prat med naboen for å sjekke om han gjør det samme som deg, for å unngå at snegler og soppsykdommer kommer over til deg fra hagen hans.

Gjør det til en rutine å rense hagen din for de skadelige sneglene, så bevarer du en flott hage i mange år fremover, anbefaler Hageland.

Buer og bump i Bøler Betongpark

Snart vil det være folksomt her på Bøler Betongpark som skal være oppe for elevene på Bøler skole og for andre i lokalmiljøet. (Foto: Betongpark AS.) Bøler Betongpark er en ny skatepark i Oslo. Parken er en forlengelse av Bøler skole så nå kan elevene bare glede seg...

Nekter å bytte ut betong med stein

ÅRELANG STRID OM STEIN ELLER BETONG: Riksantikvaren og Oslo Bispedømme krever at betongrampa utenfor Uranienborg kirke rives og erstattes med ei rampe i stein eller granitt. Menighetsrådet nekter. (Foto: Skjermbilde fra VårtOslo - Håkon Wium Lie / Oslo bispedømme)....

Hederspris og hederlig omtale i Lillestrøm

IKKE HELT ET SKOLE-EKSEMPEL: Harmonisk og stedstilpasset, men… Lillestrøm videregående skole gikk helt til topps i konkurransen mens Bingen Lenseminneforening fikk hederlig omtale. Lillestrøm videregående skole vant kommunens arkitektur- og byggeskikkpris 2022, selv...

– Dette kan bli en mørk vinter

INGEN STØTTE: – Våre bedrifter har fått null støtte for å kompensere eksplosiv vekst i dieselprisene. Nå får vi bare håpe regjeringen kommer med relevante tiltak i statsbudsjettet, sier MEF-direktør Julie Brodtkorb til Utemiljø. (Foto: Jørn Søderholm). – Med...

Strømstøtteordningen

LÅN OG TILSKUDD: Regjeringen la fredag frem en pakke med blant annet lånegarantier og en ny energitilskuddsordning for næringnæringslivet. (Skjermbilde) Reaksjonene har vært blandede på Regjeringens nye strømstøtteordning som ble presentert før helgen. Slik blir...

Folkefesten i Seljord

OVER 150 ÅR: Dyrsku´n ble etablert av staten i 1866 som et ledd i en nasjonal strategi om å øke matforsyningen i Norge. Dyrskuhelga sist uke trakk nesten 90 000 besøkende. – Det var veldig god stemning, sier Entracks Robert Kvesetberg som også gledet seg over stor...

SOA Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget
Bli lærebedrift! – Klikk her