Bilde: Liv Opsahl har ansvaret for å stelle planter og vekster på toppen av næringsbygget Økern Portal.

Høyt over asfaltjungelen kan Oslo-folk snart puste ut, nyte utsikten og leve landlivet – eller ta seg en løpetur forbi dyrkede urter, grønnsaker, meitemarkhotell og bikuber.  

Tekst: Eva Holte
Foto: Oslo Pensjonsforsikring AS

I oktober åpner  den grønne oasen for allmennheten. .Samdyrkelaget på Økern Portal er allerede i gang med å så frø og stelle planter i det som er Nord-Europas største spiselige takhage. Hagen består av hundrevis av spiselige vekster, løpebane og treningsapparater, meitemarkhotell og bikuber.
Det er hundrevis av spiselige planter på taket av Økern

Bilde: Det er hundrevis av spiselige planter på taket av Økern

Liv Opsahl er ansvarlig for dyrking og stell av planter på taket av næringsbygget. – Det er ganske spesielt at man kan dyrke her oppe over tiende etasje av bygget, sier hun. Maten blir iallfall kortreist!

Bilde: Pilhyttene på Økern Portal er til for barna.

Flere av medlemmene i Samdyrkelaget har stått på venteliste for parsellhage i mange år. Nå kan de få utløp for drømmen om å dyrke egne urter og grønnsaker i nærheten av der de bor.

– Vi planlegger også mindre kulturarrangementer og natursti for barnehager og skoler. Da blir det mat og helse, gym og naturfag i ett, smiler bybonden.

Bilde: Utetrening med utsikt.

Liv Opsahl jobber i U.Reist, et datterselskap av Felleskjøpet som spesialiserer seg på dyrking i bymiljøer. Hun har ansvaret for å stelle planter og vekster på toppen av næringsbygget Økern portal. Bygget eies av Oslo Pensjonsforsikring AS, har en prislapp på 2 milliarder kroner og skal huse over 3000 arbeidstagere.

Bilde: Økern Portal illustrasjonsbilde