Bruker plast fra havet til å lage designmøbler

Bruker plast fra havet til å lage designmøbler

Plast i havet er et problem – som også kan bli en ressurs. Den norske utemøbelprodusenten Vestre har laget en sittebenk av eierløs havplast. 

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Vestre

Vestre har lenge vært opptatt av miljøvern, for eksempel ved at de ønsker å lage utemøblement med lang holdbarhet. Nå har de også engasjert seg i kampen mot havplast.

Tidligere i år tok Vestre initiativ til å starte selskapet Ogoori, som har som mål å rense havene våre for plastavfall, gjenvinne plasten og bruke den i designmøbler. Nå presenterer Vestre benken Coast, som utelukkende er laget av eierløs havplast som er samlet inn av Ogoori, og som Vestre deretter leier av Ogoori.

LES OGSÅ: Vestre bygger møbelfabrikk til 300 millioner i Norge

Solid sittebenk

Til enhver tid flyter det 150 millioner tonn plast rundt i havet, samtidig som at alt for lite av plasten vi bruker blir gjenvunnet. Vestre ønsker å ta sin del av ansvaret for dette, og det første synlige beviset er den solide sittebenken Coast.

Sittebenken Coast er laget av blant annet resirkulert plast som tidligere fløt rundt i havet.

– Det er en inspirerende og engasjerende oppgave å designe en benk der du bruker plast som frivillige har plukket opp fra strendene. Derfor føles det veldig bra å ha laget den første benken av dette materialet for Vestre, og dermed bidra til en bærekraftig utvikling med et produkt som vil være tilgjengelig for alle, sier Allan Hagerup, som har designet benken.

Coast er laget av varmgalvanisert og pulverlakkert stål med sitteflater av plast hentet fra norske strender, hvor den eierløse plasten samler seg og ødelegger naturen og naturens kretsløp. Benken er solid og laget for å tåle utendørs bruk i marine miljøer.

– Jeg har sett for meg å plassere Coast på en brygge i et havneområde eller på en steinblokk i en skjærgård, slik at du kan sitte på benken og se ut over havet, sier designeren.

Krevende materiale

I første fase har Vestre laget en prototype av benken. Siden råvaren ikke er ny og ikke av samme høye kvalitet som ny plastråvare, har man så testet toksisitetsnivået og UV-slitasjen. Målet er å lansere Coast i et begrenset opplag i markedet i 2021/2022.

– Siden materialet er av ujevn kvalitet, er det viktig å tenke på hva som vil skje med plasten over tid i et utemiljø. For å unngå forvitring må plastdelene skiftes ut med jevne mellomrom. Enten ved hjelp av et pantesystem eller gjennom en leieavtale med regelmessig service fra Vestre. Derfor er rammen designet slik at det er enkelt å bytte ut plastdelene når det er behov for det. Selvsagt gjenvinnes den brukte plasten på nytt og blir til nye produkter, forklarer Allan Hagerup.

LES OGSÅ: Kunstgressbaner får strengere utslippskrav