Egentlig tenkte Malin og Simon Støa at de bare skulle ha to kosegeiter på gården. Nå har de en besetning på 30. (Foto: Privat)

– Geiter er trivelige dyr og ikke minst nyttige, mener ekteparet Støa i Åslia. For andre sommer på rad leier de dem ut til krattrydding og landskapspleie i og rundt Flisa. 

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Privat

Malin Eline Olsen Støa og Simon Andersson Støa giftet seg for to år siden. Bruden hadde lenge ønsket seg et par geiter på gården de skulle overta, så hva var vel mer naturlig enn at hun fikk det i bryllupspresang fra brudgommen?

– Vi tenkte vel å klare oss med to kosegeiter, men så fant vi ut at utleie av geiter til landskapspleieformål er noe som flere satser på i Norge, sier Simon Andersson Støa. Dette ville de også prøve. 

Malin og Simon Støa ble geitebønder etter at de giftet seg. (FOTO: PRIVAT)

Stikker ikke av

Som tenkt, så gjort, ekteparet ble geitebønder ved siden av sine faste jobber. I fjor leide paret ut en flokk på 15 geiter. Geitene brukes til å holde vegetasjonen nede, og spiser kvist og kvast helt opp i to meters høyde. Mange gamle beiteområder har grodd igjen de siste årene og her kan geitene gjøre en viktig innsats. 

Et digitalt gjerde gjør det enkelt å holde geitene innenfor det området de skal være uten at man behøver å sette opp fysiske gjerder. 

Geitene spiser kvist og kvast i opptil to meters høyde. (Foto: Privat) 

Geitefjøs

Senhøsten 2021 fikk Malin og Simon satt opp et fjøs hvor det nå er om lag 30 voksne dyr og 30 killinger. Fjøset har plass til 100 vinterforede geiter. Målet er å få det fylt opp innen utgangen av 2025. 

Vi har et godt budsjett og driftsplan på geiteholdet, og det skal gå i null når vi leier ut cirka 30 geiter i året, sier Simon.

– Nå det første året har vi måttet spytte inn litt i drifta selv, men slik er det jo når man gjør større investeringer.

Ekteparet deler likt på gårdsdrifta. – På sikt håper vi å kunne skape en arbeidsplass eller flere på gården, sier Simon.

Begge har full jobb ved siden av Støa Gårdsdrift – Malin jobber som konsulent på tekniske tjenester i Åsnes kommune, Simon er bestyrer for Åsnes kommuneskoger.