BEKYMRET:  – Økte kostnader og lavere tilskudd til infrastrukturprosjekter kan bremse den positive utviklingen av nullutslippsmaskiner som var i gang, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. (Foto: MGF)

Utviklingen av nullutslipsmaskiner har vært svakere enn vi forventet. Vi ser at den globale utviklingen har påvirket leveransetidene og til dels interessen for nullutslippsteknologien, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. 

Maskingrossisternes forening (MGF) er en landsdekkende medlemsorganisasjon. Salget av anleggsmaskiner lå foran 2021-tallene de første tre kvartalene, men i fjerde kvartal hadde det en tilbakegang på 13 prosent. For hele 2022 endte salget på 4508 maskiner mot 4503 i 2021. 

Fra 2022 begynte MGF-medlemmene også å rapportere inn antall solgte nullutslippsmaskiner. Her har den siste tids utvikling vært svakere enn forventet, heter det i en pressemelding fra MGF. 

– Det er en bekymring at økte kostnader og reduserte tilskudd til infrastrukturprosjekter som har vært drivende for innføring av nullutslippsteknolgien, vil være med å bremse den positive utviklingen som var i gang, sier Lindberg Grøstad. – En større reduksjon av igangsettelse av store prosjekter innenfor bygg og anlegg vil få innvirkning på nysalg og sysselsettingen i bransjen.