Demenslandsby kåret til Årets helsebygg 2020

Demenslandsby kåret til Årets helsebygg 2020

Gode uteområder ble trukket frem som en del av begrunnelsen for at Norges første demenslandsby, Carpe Diem i Bærum, ble kåret til Årets helsebygg  2020.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Inger Marie Grini

På Dønski har Bærum kommune bygget landets første landsby for demente. Tidligere i høst ble prosjektet kåret til Årets helsebygg av sertifiseringsbedriften Nohrcon, i forbindelse  med den årlige konferansen om fremtidens omsorgsbolig og sykehjem. De andre nominerte helsebyggene var Strømmehaven i Kristiansand og Soltun sykehjem på Sola.

Hyggelig selv om det er lukket

Prosjektet trekker på ideer fra demenslandsbyen De Hogeweyk i Nederland, men er tilpasset norske forhold. Anlegget er bygget som en lukket landsby der innbyggerne trygt kan fortsette å leve livene sine så normalt som mulig, innenfor trygge rammer. Prosjektet er delt i to omsorgsnivåer, med 136 boenheter i bofellesskap og 22 forsterkede demensplasser.

Juryen trekker frem at prosjektet lever opp til sin visjon «Som et hjem» og trekker også frem materialvalg, gode uteområder og sosiale soner i sin begrunnelse. Det at beboerne kan gjøre hagearbeid, og at det er oppdelt i mindre frittliggende bygninger er også positivt.

LES OGSÅ: Hygienestasjoner blir en del av den nye hverdagen

– Først må jeg bare si at vi er utrolig stolte av prosjektet, og det er en stor ære å motta denne prisen. Vi gleder oss til å se Carpe Diem for alvor bli tatt i bruk og at vi her virkelig har lykkes med å skape rammene for et godt liv for personer med demens, sier Johannes Eggen, seniorpartner og fag- og markedsansvarlig for Helse i Nordic – Office of Architecture i en pressemelding.

Entreprenør har vært HENT AS, div. prosjektering Norconsult AS og Bjørbekk & Lindheim AS har stått for landskapsarkitektur. Bærum kommune har vært byggherre.

Inne i demenslandsbyen skal beboerne kunne gå fritt inne og ute, gjøre hagearbeid og treffe venner, uten fare for at de skal «gå seg bort».

LES OGSÅ: Slik kan du bruke utemiljøet på en trygg måte

600 stemmer

I tillegg til juryen har ca 600 personer stemt på de forskjellige prosjektene. Her fikk Carpe Diem svært gode tilbakemeldinger fra publikum.

– Denne prisen går ikke bare til alle de dyktige aktørene som står bak Carpe Diem, men også til de mellom 80 000 og 100 000 personene som lever med demens i Norge i dag, og deres pårørende. Den tilpassede behandlingen som tilbys ved demenslandsbyen vil være med på å bedre livskvaliteten til denne pasientgruppen, og det oppleves som svært meningsfullt å ha bidratt til dette, sier Kjetil Ruud, leder for markedsområde bygg og eiendom i Norconsult.

Prosjektet ble ferdigstilt i september 2020 og hadde en kostnadsramme på 412 millioner kroner.