Den profesjonelle kjøkkenhagen inntar byene

Den profesjonelle kjøkkenhagen inntar byene

25. til 27. august arrangeres den skandinaviske uteanleggsbransjens største messe, Have & Landskab. Den største nyheten i år er at markedshager og kjøkkenhager inntar byene.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Have & Landskab

I mange av verdens storbyer eksperimenteres det med ulike løsninger for grønnsaksdyrking, grønne aktiviteter og fellesskap midt i bysentrum. Og til akkurat dette temaet har messen Have & Landskab i Slagelse viet hele 1000 m2 av utstillingsarealer.

Folk søker tilflukt i parkene

– For å trekke frem noe positivt så har jo 2020 vært naturens år. Her i Danmark har folk søkt tilflukt i parkene og de grønne områdene under korona-krisen. Det er helt tydelig at det grønne får en større og større betydning, sier utstillingsansvarlig Dina Overgaard.

Hun gleder seg til for første gang å vise urbane markedshager på et stort areal på HL21.

– Når det gjelder mini-landbruk i byene, er New York og Chicago foregangsbyer. På HL21 vil vi få mange utstillere som viser praktiske løsninger for å skape mer grønt liv og fellesskap i byene. Dette mener jeg er spesielt interessant for våre gjester fra for eksempel boligselskaper og kommuner, sier Overgaard.

LES OGSÅ: Korona-krisen viser at vi trenger flere grøntområder

Urban dyrking gir fellesskap i tillegg til kortreiste grønnsaker. Gleden av å høste egne nypoteter kan ikke måles i penger!

Drivhus i gjenbruksplast

En av disse utstillerne er Njord, som har spesialisert seg på modulbaserte drivhus i gjenbruksplast og akrylglass til bruk i byrom.

– Et drivhus er et naturlig utgangspunkt for å skape et fellesskap. Her kan man dyrke grønnsaker, samtidig som man pleier kontakt med andre, og forlenger sesongen både vår og høst. Det er stor etterspørsel etter bærekraftige drivhus, men det finnes lite av dette på markedet i dag. De som finnes er i tre og krever mye vedlikehold. Vi tilbyr et produkt laget av gjenbruksmaterialer, aluminium og akryl med minimalt vedlikehold og meget lang holdbarhet. Det at de er modulbasert gjør at man skal starte i det små, og senere utvide arealet, sier Paya Hauch Fenger, design- og innovasjonsleder i Njord som gleder seg til å vise mulighetene til gjestene på HL21.

Et av Njords drivhus skal i løpet av våren erstatte to parkeringsplasser utenfor en bedrift i København sentrum.

LES OGSÅ: Fra hard asfalt til spiselige vekster i Vaterlandsparken

Dyrker til restauranter

Et stadig økende ønske om bærekraftig produksjon av kortreiste grønnsaker ligger også til grunn for «market gardening»-bevegelse. Dette er små dyrkeprosjekter som selger direkte til restauranter som i høy grad etterspør kortreiste råvarer. Dette kan gjøres på et relativt lite areal.

– Det smarte med ”Market gardening” er jo at det er høyintensivt. Mens det tradisjonelle landbruk typisk har 50 cm mellom rekkene av gulrøtter, fordi det skal være plass til store maskiner, drives market garden-landbru nesten uten maskiner. Da kan man dyrke gulrøtter med for eksempel 15 cm avstand. Dette gir et meget konsentrert mini-landbruk som også kan brukes i byene. Og det er god økonomi i det, siden restaurantene er villig til å betale godt for økologiske, lokalt dyrkede grønnsaker, sier Peter Møller Jensen, faglærer i plantelære ved fagskolen ZBC.