Derfor blir tujahekken brun – dette gjør du for å redde den

Derfor blir tujahekken brun – dette gjør du for å redde den

Det er ikke kulda som tar knekken på tujahekken, men vårsola. Nå i februar kan du gjøre en innsats for å unngå brunsvidde greiner.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Tuja er sannsynligvis landets mest populære hageplante som mange elsker å hate. Men når hekken først står der, bør den helst holde seg grønn.

De aller fleste tror at det er kulda som tar knekken på tujahekken, men det skal svært lave temperaturer til for å ta livet av en tuja. Derimot klarer den seg ikke uten vann, i likhet med andre planter.

Barfrost er farlig for plantene
Hvis hekken er nedsnødd ennå, trenger du ikke å gjøre noe. Men hvis snøen er borte, samtidig som det er tele i bakken, er det på tide å gjøre noen tiltak.

Med en gang sola begynner å varme, trenger nemlig tuja-baret vann fra røttene for å holde seg saftspent. Når rota er frossen, får ikke plantene vann, og da oppstår tørkeskader. Og disse tørkeskadene er det du ser som brune greiner senere på sesongen.

Hvis det er ille nok, er det ingen ting annet å gjøre enn å sage ned hele hekken. En tujahekk bryter ikke på nytt fra hard ved, slik at det i praksis er umulig å få en tuja som er blitt brun i toppen til å bli pen igjen.

Flerårige busker og trær i krukker bør vannes når vårsola begynner å ta.

LES MER: Det kan bli dyrt å vente med å måke taket

Dekke med strie

For å unngå solsviing kan du dekke til baret med noe som gir skygge, for eksempel strie eller et gammelt hvitt laken. Det er kun nødvendig på sørsiden, men det må gjøres nå før vårsola varmer for sterkt, da vil det allerede være for sent.

Hvis våren byr på en kombinasjon av sol, vind, lave temperaturer og frost i bakken, bør du også vanne. Dusj hele tujahekken, og rotklumpen. OBS: Det er ingen vits å vanne hvis det er minusgrader, da gjør du bare vondt verre.

Alle vintergrønne utsatt

Alle vintergrønne planter er utsatt for å få tørkeskader. Rhododendron, buksbom og laurbærhegg er spesielt i faresonen, men også nåletrær som tuja og einer. Gran og furu har som regel så dype røtter at de får tak i vann uansett.

Glem heller ikke flerårige planter i krukker. Her kan det ta tid før is rundt rotklumpen smelter, og røttene får ikke tak i vann.

Flerårige busker og trær i krukker bær vannes når vårsola begynner å ta.