Denne type plateforskaling gir glatt overflate, men kan også være avslørende på håndverket og utførelsen. Og her avsløres det solid håndverk og god utførelse, sier juryen om vinneren av Betongtavlen. (Foto: Trodahl Arkitekter)

En enebolig i Sandnes tegnet av Trodahl Arkitekter vant utmerkelsen Betongtavlen for 2021.  

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Trodahl Arkitekter

«Hele bygget fremstår som uvanlig gjennomtenkt – og gjennomført! Betongens egenskaper er utnyttet til fulle, og med en utførelse som vitner om en begeistring for materialet. Bygget viser på en enkel og tilforlatelig måte at betong kan vært et hovedmateriale i et «vanlig» hus i et typisk boligstrøk,» skriver juryen i sin begrunnelse. 

– Vi ble umiddelbart begeistret da vi kom til denne flotte boligen i Sandnes. Enkel og stram form og med tradisjonelle trekk. Men likefullt i synlig og ærlig betong. Her har de involverte lykkes særdeles godt, fastslår juryleder Vetle Houg.  

Betongtavlen ble delt ut første gang i 1961. At prisen fyller 60 år ble også markert under arrangementet i toppetasjen på Munch-museet i Oslo. De mange vinnerprosjektene gjennom disse årene representerer mange sider av utviklingen av det moderne Norge, fra store kulturbygg til viktig infrastruktur og private hytter og boliger. 

Føårets pris ble delt ut holdt Erling Dokk Holm et foredrag om denne utviklingen og hvordan prisen speiler samfunnet. 

– Erling Dokk Holm viste på en innsiktsfull måte hvordan betong har vært med å forme samfunnet vårt. Det er mange flotte byggverk som har fått Betongtavlen gjennom årene, og utmerkelsene viser også hvordan arkitekturen, teknikken og håndverket har utviklet seg. Vi er stolte over å forvalte denne prisen i samarbeid med NAL, sier leder i Norsk Betongforening Cecilie Hagby. 

Utemiljø kommer med mer stoff om vinneren og de andre nominerte i neste utgave av bladet.