Få det fint ute!

Få det fint ute!

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Plantasjen

– Jeg synes det er fint å sette ulike planter i forskjellige høyder sammen i gruppe, sier Monica. Her ser vi Calluna (lyng), alpefiol, sølvtråd, prydgress og eføy. (Foto: Plantasjen)

Og du trenger ikke bare satse på den fiolette lyngen, selv om den er flott. – Det finnes mange andre planter å velge mellom, sier gartner Monica Janzo Hamre i Plantasjen.

Gresskar

– Gresskar gjør seg for eksempel veldig godt i en krukke sammen med lyng, ivrer gartneren. Hun synes det blir ekstra dekorativt med en liten gruppe på tre eller fem ulike planter i forskjellig høyde.

Røttene må få vann

En feil mange gjør er at de ikke vanner plantene godt nok. Selv om det er rått og duskregn ute, skal plantene vannes slik at også røttene får vann.

– Når du planter, må du væte den jordklumpen du planter dem i, det gjelder enten du setter dem i et bed eller i en krukke.

Høstløk

Og hva med litt hvitløk i en krukke eller i kjøkkenhagen? Hvitløk skal plantes i oktober/november, slik at de får tid til å sette litt røtter. 

Sett løkene åtte til ti cm dypt ned i næringsrik jord.Spissen skal opp og de må plantes på et lunt og solrikt sted, da er de høsteklare i august.

Høsten er også det perfekte tidspunktet for å plante vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, perleblomster, påskeliljer og snøklokker. De fleste høstløksortene blomstrer før mange stauder og busker har kommet i gang på våren. Planter du høstløk, blomstrer bedet og hagen din tidlig.

– Ikke la løkene ligge og tørke når du har kjøpt dem. Få dem ned i jorda så fort som mulig, sier gartneren. – Sett all løk i en jorddybde som tilsvarer to eller tre ganger løkens størrelse. Små løk bør ikke komme lenger ned enn fem cm.

Løk trives best i godt drenert jord, gjerne litt sandblandet. Hvis jorden blir for våt er det en risiko for at løken råtner.

Stauder

Solhatt, anemoner bergknapp er flotte høstblomstrende stauder – men det er vanskeligere å få plantene til å overvintre i krukker enn i jorda. – Sett dem inn i garasjen eller en utebod når frosten kommer, det gjør ingenting om den ikke er isolert.

Favoritten

Monicas desiderte høstfavoritt er skimmia.

– Denne lille, frodige busken med sine vintergrønne blader og mørkerøde blomsterknopper er helt nydelig, sier hun begeistret.

10 PLANTER SOM TÅLER LITT FROST:

  1. ALPEFIOL
  2. ALUNROT
  3. LYNG (Erica og Calluna)
  4. PERNETTIA
  5. PYNTEKÅL
  6. SØLVTRÅ
  7. VINTERGRØNT
  8. BLOMSTERLØK
  9. GRESSKAR