Den nybygde Farrisbrua ved innkjøringen til Larvik er nominert til Norsk Lyspris 2020 i kategorien Beste utendørsprosjekt. De spesialdesignede lyktene for Sandvika Elvepromenade er nominert i klassen for Beste produkt.

Tekst: Bjørnhild Fjeld

Organisasjonen Lyskultur deler hvert år ut Norsk Lyspris til prosjekter og produkter som har utmerket seg innen belysning. I år har de nominert 16 kandidater, og vinnerne kåres i et streamet arrangement fra Doga 11. november.

Her er alle de 16 prosjektene som er nominert til Norsk Lyspris 2020.

Farrisbrua på E18 ved Larvik er blitt et landemerke, også på kveldstid. Det er Rambøll Norge AS som har stått for lysdesignet. Målet med belysningen er at brua skal oppleves på ulike måter gjennom døgnet.

Bærum kulturhus har ved hjelp av lysdesign fra Halvor Næss Belysningsdesigner AS blitt et signalbygg i Sandvika sentrum.

De andre nominerte i klassen for utendørsdesign er Bærum Kulturhus som har fått ny fasadebelysning, og Karl Johans gate 14.

Spesialdesignet utelykt

I august var det offisiell åpning av den nye elvepromenaden langs Sandvikselva. Her er det blitt designet noen spesielle lykter/armaturer inspirert av den historiske lykten på Rådhusbroen like ved.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom oppdragsgiver Bærum kommune, landskapsarkitekt Dronninga Landskap, lysdesigner Zenisk AS, produsenten Hadeland Glassverk og installatøren Nettservice Ringerike.

Langs Sandvika elvepromenade er det benker og de vakre nye lyktene som er laget på Hadeland Glassverk.

Lyset skinner gjennom krystall som er vakker både i dagslys og om kvelden. Opplevelsen av lyset, er inspirert av impresjonistenes søken etter å fange lysets skiftende karakter. Lyset funkler med rolig bevegelse inspirert av levende ild.

LES OGSÅ: Hagebelysning «for dummies»

Nytt utsiktspunkt

Et annet utendørsprosjekt som er nominert i Åpen klasse, er Utsikten Ekeberg. Dette er en del av Ekeberg skulpturpark, og har blitt et nytt utsiktspunkt der de besøkende kan nyte utsikten over Oslo sentrum.

Utsikten Ekeberg er et nytt tilskudd til Ekeberg skulpturpark.

Skulpturen Chloe, av den spanske kunstneren Jaume Plensa, er utgangspunktet for konseptet, som er designet av Halvor Næss Belysningsdesigner AS. Lysdesignet skal videreformidle kunstens budskap og tilby ro og rekreasjon. Ved å kunne trekke seg tilbake fra en pulserende bykjerne, kunne ta et steg vekk fra en hektisk hverdag og se ut over byen med ro og i stillhet. Belysningen formidler stillhetens toppunkt, og stillheten er igjen et resultat av den konsentrerte tanke. Belysningen skal fremheve den underlige formen på skulpturen som endrer seg radikalt når man går rundt den.

LES OGSÅ: Steen & Lund får tidenes største utomhuskontrakt