Forbud mot lysstoffrør
FORBUDT: Alt av tungmetaller skal ut fra det som finnes av lyskilder. (Foto: Jens Eddie).

Forbud mot lysstoffrør

Tungmetaller skal fases ut fra lyskildene. Det betyr at lysstoffrør blir forbudt å produsere og importere fra og med neste år.

Tekst: Georg Mathisen Foto: Flere

Fagansvarlig Jens Eddie i Lyskultur trekker frem tungmetallstoppen som en av de store endringene på lysfronten. – Det er en stor oppgave hvor medlemmene våre oppgraderer armaturparken rundt i Norge. Alt av tungmetaller skal ut fra det som finnes av lyskilder, sier han.

Jens Eddie er fagansvarlig i organisasjonen Lyskultur. Nå må alle medlemmene oppgradere armaturparken i Norge. (Foto: Thomas Karsnes / Lyskultur).

Vanskelig oppgave for Statens Vegvesen

Det betyr bytting til LED-rør, men også at det kommer en god del nye løsninger. I de fleste tilfellene betyr det at armaturene kommer til å måtte bygges opp, sier Eddie.
Produsentene er godt forberedt på endringen. Nå blir jobben å informere staten, kommunene og kundene. Selv om lysstoffrør først og fremst brukes innendørs, peker Jens Eddie på at det finnes mange av dem rundt i norske tunneler. – Det kan være problematisk å bruke dagens LED-lysstoffrør der. Når de ikke lyser 360 grader og har en reflektor i armaturen, gir de ikke samme lysbilde. Dette er ikke en lett oppgave for Statens vegvesen, sier han.

Tidsinnstilling og dimming

EU ønsker at det skal bli lettere å reparere armaturene. – Det har tidligere ikke vært mulig med alle, men nå ser vi at mange av produsentene har blitt flinke til å få utskiftbare både LED-moduler og drivere, ifølge Eddie.
Ellers er bærekraft det viktigste stikkordet for Lyskultur og medlemmene i organisasjonen. – Energieffektivitet er veldig viktig om dagen, og det er kommet stadig mer energieffektiv LED. Dessuten er det sterkere fokus på styring, på å ha tidsinnstilte intervaller på belysning og dmming nattestid, sier han.
Mindre lysforurensning er også bærekraft. – Det har vært en tendens til å ha mest mulig lys per armatur i mange år. Det er kanskje gått litt i glemmeboken at når vi lyser veldig mye med én armatur, kaster den lys mange steder, og ikke nødvendigvis bare der den skal, sier Jens Eddie.

Les mer om utebelysning i neste utgave av Utemiljø som også tar opp utstyr og redskaper til bransjen, hvorfor Dennis gikk fra elektro til blomster, hvorfor det ikke lenger skal hete kirkegård og hva latter gjør med en arbeidsplass. Magasinet trykkes i dag – det er bare å glede seg!