Fra hard asfalt til spiselige planter i Vaterlandsparken
Takket være lokale ungdommer på jobb, er Vaterlandsparken i sommer blitt en grønn oase midt i asfaltjungelen.
Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Rett bak Oslo Plaza ligger Vaterlandsparken, som folk som regel bare haster gjennom på vei til og fra jobb. Men ikke i sommer! Da har nemlig et knippe ungdommer, godt hjulpet av foreningen Hagecrew, dyrket spiselige vekster i fleng.
Sommer på Vaterland
Prosjektet «Sommer på Vaterland» er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka og Hagecrew. I juni ble det tilkjørt 10 kubikkmeter med matjord, som skulle fylles i store plantekasser.
Det meste av jobben ble gjort av ungdommene som hadde sommerjobb, men de fikk også uventet hjelp fra andre.
– Ungdommene jobbet som helter med å sjaue jord. Og mens vi holdt på strømmet folk fra hele nabolaget til for å tilby seg å hjelpe. Det har også vært noe av målet med prosjektet – nemlig det å involvere hele lokalsamfunnet, forteller Mathias Storm Michelsen i Hagecrew.
Og etter at jorda var på plass, ble det plantet ulike spiselige vekster – blant annet jordbær, tomater, mais, salat, chili, urter og squash. Spesielt squashen har vokst utrolig bra i sommer og blitt kjempestor.
Historisk henger landbruk og Vaterland godt sammen – det var nemlig hit bøndene kom til byen for å selge produktene sine.
Les også: Gjengrodd gartneri er blitt økologisk kjøkkenhage
Spiser blomster
Blomstene som dyrkes der kan også spises, og Mathias Storm Michelsen i Hagecrew napper gjerne et kronblad av tagetes-en og putter i munnen.
Poenget er å lære barn og unge hvordan de kan dyrke sin egen mat, forteller Mathias Storm Michelsen, som var med og startet Hagecrew. Dette er en ideell barne- og ungdomsforening med formål om å bringe urban dyrking til den oppvoksende generasjonen.
I sommer har 100 ungdommer hatt sommerjobb på de ulike prosjektene til Hagecrew, som er utplassert i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Bjerke og St. Hanshaugen.
Oslos lengste langbord
Sommer på Vaterland avslutter prosjektet 5. september
med et gedigent langbord der de spiser opp avlingen de har produsert i sommer, sammen med overskuddsmat fra butikker.
– Vårt mål er først og fremst å lære folk å dyrke selv. I sommer har 100 ungdommer lært at det ikke er så vanskelig å dyrke mat du kan spise selv. Uansett hva de velger å studere, jobbe med eller skape, så har de det i den mentale verktøykassen. Da kan det skje store ting, mener Mathias Storm Michelsen.
Han har fått mange gode tilbakemeldinger, og mange som bor og jobber i området har begynt å bruke parken daglig. Rett og slett et vellykket prosjekt for å skape mer byliv!