Sveriges nest største by er for fjerde år på rad kåret til verdens mest bærekraftige by, foran København og Zurich. Oslo kommer på 21. plass.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Per Pixel Petersson

Göteborg har lenge markedsført seg som den grønne storbyen.
Siden 2016 er kåringen Global Destination Sustainability Index (GDSI) blitt arrangert, og Göteborg har vunnet hvert år. I år konkurrerte totalt 50 byer om topplasseringen.

GDSI måler bærekraft i alle dimensjoner: økologisk, sosialt og økonomisk. Alle byer bedømmes ut ifra flere kriterier: eksempelvis hvor bra byen er på gjenvinning, søppelhåndtering, miljøsertifisering av hotell og restauranter, utslipp av drivhusgasser, tilgjengelighet, trafikksituasjon, systemer for bysykler og om det finnes bærekraftighets-strategier både hos offentlige og private aktører.

Har fått flere priser

For utenom GDSI fikk Göteborg også nylig en annen stor utmerkelse, da EU-kommisjonen utnevnte byen til European Capital of Smart Tourism 2020. Også her er arbeidet med bærekraft et tungtveiende argument.

– Begge utmerkelsene kommer til å sette enda mer fokus på Göteborg som et forbilde. Neste år kommer det til å handle om hvordan vi skal jobbe for å bli smartere innenfor områder som digitalisering, tilgjengelighet, kultur og bærekraft, sier Peter Grönberg, daglig leder i Göteborg & Co.

Les også: Slo på lyset – reduserte kriminaliteten

Her er noen grønne fakta om Göteborg:

  • Göteborg er verdens grønneste hotellby. 95 prosent av byens hoteller er øko-sertifisert.
  • 95 prosent av all kollektivtransport kjører på fornybar energi.
  • Göteborgs største møtelokaler Swedish Exhibiton & Congress Center er ISO 20121 sertifisert og drives på 100 prosent vindenergi.
  • Alt kjøtt som serveres i kommunen må være økologisk.
  • Det finnes 72 ulike stativer med tilgjengelige bysykler.
  • En stor andel av Göteborgs spisesteder er Krav-sertifisert, som betyr at maten er økologisk produsert, og det dukker stadig vekk opp nye vegetariske og veganske alternativer i byen.