Det er enkelt å lage gresskarlykter (Foto: Mestergrønn)

Halloween med sine grøss og gru står for døren. De som vil ha skummelt besøk på døra, tenner lys i små lykter eller gresskar. 

Tekst: Eva Holte
Foto: Mestergrønn

Skal du ha en gresskarlykt foran inngangsdøren din? Du lager den ved å tegne opp øyne, nese og munn på gresskaret. Etterpå skjærer du av toppen der stilken sitter og graver ut det løse innholdet. Så skjærer du ut øyne, nese og munn med skarp kniv, putter lys inn i gresskaret og legger på toppen som lokk.  

Etterpå kan du koke, sylte, steke, dampe eller woke gresskaret – det smaker godt i supper, pureer eller bakverk. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no).  

 

Pynt et fat med pyntegresskar og sett ut. (Foto: Mestergrønn)

Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk. Slike pyntegresskar har dog mindre smak. Går du inn på matprat.no finner du mye du kan lage med gresskar som hovedingrediens – det er bare å prøve seg! 

Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3-4000 år før Kristus, skriver frukt.no videre.  

Pynt et stemningsfylt høstbord 

Nå på høsten er det hyggelig å pynte et vakkert høstbord og invitere gode venner og familie på middag. Da er det hyggelig å pynte bordet med blomster i varme fargetoner og ha små gresskar liggende på bordet som dekor. 

Skap stemning med et vakkert høstbord. (Foto: Mestergrønn)