Her er verdens første elektriske flishugger!

Tror du fortsatt at det bare er småverktøy som kan gå på batteri? Da bør du sjekke ut denne super-kraftige flishuggeren som Steen & Lund har fått inn i maskinparken. Klikk på videoen over og se den i aksjon!

Tekst: Bjørnhild FjeldFoto/video: Tore Fjeld og Andreas Fjeld

Mobile flishuggere er et nødvendig hjelpemiddel for de som driver med trepleie, men som regel bråkete, dieseldrevne greier som gjør at det suser i ørene langt utover arbeidstida. (Selv om det hjelper med hørselvern…)

Elektrisk flishugger, kan det gå an? Ja, det lurte Utemiljøs redaktør også på. Men så fikk vi en invitasjon fra Steen & Lund AS om å komme til Frognerparken for å se på det nye «leketøyet» de har skaffet seg. Og vi ble imponert!

Når trærne i Frognerparken skal beskjæres, bruker Kristian Taylor denne nye mobile flishuggeren til å bli kvitt kvister og greiner.

Veldig lite støy

Den nye flishuggeren TP175 lager nesten ikke lyd annet enn når den «spiser» greiner, men er likevel svært effektiv til jobben den skal gjøre. Når den går på tomgang, hører du ikke at den går, faktisk.

– Folk nærmest slåss om å få bruke flishuggeren, sånn har det ikke vært før, sier Ingrid Mohaugen Børsting som er rodeleder i trepleieavdelingen til Steen & Lund.

Den elektriske flishuggeren TP175 ble anskaffet til vårsesongen, og har siden gått nærmest i ett.

– Den største forbedringen er at det ikke har vært driftsstans, det er ikke noe som går i stykker, sier Kristian Taylor, som er en av trepleierne som har brukt flishuggeren mest.

Geir Bentestuen (til høyre) i Faunus Maskiner er glad for å få innspill fra kunden Steen & Lund ved Kristian Taylor.

LES OGSÅ: Fjernstyrt kantklipper på batteri

Først i verden

Steen & Lund er de første i Norge som har tatt denne modellen i bruk, faktisk først i verden.

– Det har vært veldig nyttig å ha med Steen & Lund på laget med å utvikle det nye produktet. Et innspill de hadde som ble implementert på fabrikken, var en mulighet til å lade med strøm samtidig som flishuggeren er i bruk. Dette gjør at driftstiden forlenges hvis du jobber på steder med tilgang til strøm, sier Geir Bentestuen i Faunus maskiner, som er importør av de danske TP flishuggerne.

Grov kvist er ikke noe problem selv om flishuggeren drives av elektrisitet og ikke diesel.

Og apropos driftstid, hvor lenge kan du hugge flis før batteriet er tomt?

– Cirka 4 timer, og det er i praksis mer enn nok. Det er veldig sjelden at en mobil flishugger brukes mer enn 4 timer på samme dag i aktiv driftstid, sier Bentestuen.

Når flishuggeren parkeres for kvelden, plugges kontakten i for å lade opp, så er den klar til innsats igjen neste morgen. Ladetid fra utladet til toppladet er drøyt 6 timer.

En annen fiks detalj med TP 175 er at det er en firkantet trakt i stedet for rund som er mest vanlig, dette gjør at det ikke så lett blir propper i systemet.

Lithium-batteriet er stort nok til å drive flishuggeren i cirka 4 timer.

Tar miljøansvar

– Jeg er veldig stolt over at arbeidsplassen min er så langt fremme på miljø. Det å redusere klimautslipp er også et ansvar for oss som driver med grøntanlegg, sier Taylor.

Flishuggeren TP 175 lages av firmaet Linddana på Jylland i Danmark.

Som ansvarlig for mye av park-vedlikeholdet i Oslo kommune, møter firmaet stadig strengere krav og pålegg om å gå over til elektrisk drevet utstyr. Mindre utslipp og mindre støy er svært viktig når de skal jobbe med grøntanlegg i nærheten av der folk bor og oppholder seg.

Flis er anvendelig

Steen & Lund har fått merket det nye «vidunderet» med firmalogo, og har maskinen med overalt hvor det trengs å få laget flis. Det ferdige fliskuttet mates rett oppi en medbrakt tilhenger, og kan enkelt fraktes dit det trengs.

Utemiljø fikk en demonstrasjon av den nye flishuggeren til Steen & Lund tidligere i sommer.

– Flis har mange flere bruksområder enn folk tenker over. For eksempel er det kjempefint å bruke til underlag på stier i skogen, for å hindre gjengroing samtidig som det ikke blir gjørmete å gå på. Det er også bedre å dekke bed med flis enn bark, da flis ikke gjør jorda så sur som barken gjør, opplyser Geir Bentestuen.

Kristian Taylor og Ingrid Mohaugen Børsting i Steen & Lund har kjøpt den aller første elektriske flishuggeren TP 175 av Geir Bentestuen i Faunus Maskiner.