Er du fascinert av bonsai? Da bør du ta turen til den danske fagutstillingen Have & Landskap. 

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Eversgreen

Firmaet Eversgreen har spesialisert seg på store bonsaier til private hager, firmaer, offentlige byrom og parker. Innehaver Kaj Evers er utdannet planteskolegartner og henter selv plantene hjem fra Japan, de største opp til 4 meter høye.

– Dette ser man ikke så ofte. Det er også årsaken til at vi har valgt å delta på Have & Landskap . Vi vil vise gjestene noe de ikke kan finne andre steder. Disse trærne stammer fra private hager i Japan, hvor det er tradisjon for å pleie dem selv. Flere av trærne er over 100 år gamle, det gir en helt unik ro og dybde i møte med treet, som de fleste ikke har opplevd før, forklarer Evers, som gjerne introduserer bonsai for nye kunder.

Kaj Evers steller godt med sine gedigne bonsai-trær

Bonsaiene er blant annet av arter som japansk furu, japansk kristtorn og kjempebambus.

Les også: Vi bør gi biene flere blomster

Zen-soner
En av ideene som Eversgreen tar med seg i messen er de såkalte zen-sonene i offentlige byrom. Dette er et lite anlegg bygget opp omkring et enkelt, stort bonsaitre med avskjerming og benker. Der kan man trekke seg litt vekk fra den travle hverdagen og falle til ro i selskap med et tre som det har tatt mange år å pleie frem.

Zen-spots skal roe ned tempoet i den travle byen.

– Midt i byen skal man kunne gå inn i 25-30 m2 oaser – «Zenspots» – hvor et av disse trærne står og avgir sin beroligende energi som skaper bevissthet om mindfulness og ro, som vi mangler. Vi er jo alle sammen like ved å dø av stress, og det kommer ikke til å bli mindre stress fremover. Derfor håper jeg på stor interesse fra kommunale fagfolk og byplanleggere, men også boligselskaper og landskapsarkitekter, sier Kaj Evers.

Krever dyktige gartnere
Når man ser en bonsai – liten som stor – er det åpenbart at de krever en helt egen teknikk for å kunne vedlikeholdes. Derfor tilbyder Eversgreen vedlikeholdsavtaler, eller at kommunens anleggsgartnere får opplæring i stell av bonsai,.

– Det er ikke så mystisk, men det er tross alt noen ting man må forholde seg til når man passer en gammel bonsai. Dette kan vi lære bort. Jeg tror at mange grønne fagfolk vil sette stor pris på en så unik arbeidsoppgave. Det er en helt spesiell form for grønn pleie, poengterer Kaj Evers, som har stand D020 på utstillingsområdet Torvet.

De fleste kjenner bonsai som en liten stueplante, men de finnes også i flere meters høyde.

Om Have & Landskab
Have & Landskab finner sted onsdag den 28. august til fredag den 30. august 2019. Åpningstid er 9 til 16 alle tre dagene. Adressen er Jernbjerggården, C.A. Olesensvej 2, 4200 Slagelse. Dette er cirka 1,5 time kjøring fra København.

Bak utstillingen står fire sentrale aktører i den grønne bransjen i Danmark: Københavns Universitet, Danske Planteskoler, Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg samt Danske Anlægsgartnere.

Det er gratis å besøke Have & Landskab. Mer info: www.haveoglandskab.dk