– Historieløst å kreve norsk stein i alle anlegg

– Historieløst å kreve norsk stein i alle anlegg

– Skal vi velge kortreist stein, må vi bruke europeisk stein. Vi produserer ikke nok stein i Norge til å dekke etterspørselen, sier anleggsgartner Sigurd L. Boasson i Bergen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Svein Boasson AS

Nyheten om at Oslo kommune bruker stein fra Kina til rehabiliteringen av Thorvald Meyers gate har vakt sterke reaksjoner.

Facebook-siden til Utemiljønytt går noen så langt som å kalle import av stein for miljøkriminalitet og tar til orde for at det bør bli forbudt.

Import av stein er ikke nytt

Daglig leder Sigurd L. Boasson i anleggsgartnerfirmaet Svein Boasson AS i Bergen mener hele debatten er historieløs.

– Det er blitt importert stein fra Kina til Norge siden tidlig på 1990-tallet. Og før den tid ble det importert stein fra Sverige, Finland og andre europeiske land. Så mye granitt som det brukes i Norge, har vi heller ikke i nærheten nok kapasitet eller steinbrudd til å dekke etterspørselen med egen produksjon. Størstedelen av norsk steinindustri ble nedlagt for flere tiår siden, sier Boasson.

I tillegg har bruken av naturstein i norske uteanlegg mangedoblet seg i volum siden 1980-tallet.

Møllendal allmenning er et nytt offentlig byrom i Bergen som sto ferdig i 2018, med blant annet granitt fra Portugal.

Han ser helt klart at det virker rart å importere granitt fra Kina, men hvis vi skal snakke om kortreist stein, er dette europeisk stein fra Portugal, Spania og Italia.

Anleggsgartnerfirmaet har selv brukt stein fra Portugal i flere store prosjekter i Bergen, og mener dette er flotte produkter levert av en svært profesjonell steinindustri.

Norge er et skiferland

– Det Norge er gode på, er skifer. I prosjekter der det kan brukes skifer, bør man helt klart velge norsk. Norsk skifer er et unikt produkt, og vi bruker dette så ofte vi kan, sier Boasson.

LES OGSÅ: Thorvald Meyers gate får stein fra Kina

Apropos å frakte stein til andre land, så blir for eksempel en tredjedel av Altaskiferen eksportert fra Norge til utlandet. Handel med stein skjer altså begge veier, og det er langt fra Alta til resten av verden også.

Det eksporteres også en god del skifer fra Oppdal og Otta.

– Alternativet til å importere naturstein fra utlandet er at det må brukes betongstein til alle prosjekter, påpeker Boasson.

På Dragefjellet i Bergen er det brukt brostein fra Portugal som er spesiallaget for akkurat denne plassen, i kombinasjon med murerstein fra Jondal.

Hovedårsaken til at det i stor grad velges stein fra Asia i prosjekter der det trengs et stort volum, er prisen. For å vinne anbud må du tilby den laveste prisen. For et bearbeidet steinprodukt er prisen 3,5 til 4 ganger så høy for stein fra Norge som fra Kina. Stein fra Portugal er «kun» dobbelt så dyr som kinesisk stein, men har et vesentlig mindre CO2-utslipp på grunn av kortere transportvei.

– De store volumene av kantstein og enklere hellebelegg vil nok komme fra Asia i mange år enda, og handel er vel også bra for verden, mener Sigurd L. Boasson, som mener det er dårlig samfunnsøkonomi å alltid velge norsk dersom det er mye dyrere.

Lang reise, men lang holdbarhet

Anleggsgartneren mener også at det totalt sett er veldig positivt at det blir brukt naturstein i uteromsprosjekter.
– En brostein fra Kina holder minst 100 år, kanskje 200. Naturstein kan tas opp og gjenbrukes andre steder, det gjør vi stadig vekk. Sammenlignet med asfalt eller betong som må skiftes langt oftere, er det ikke sikkert en kinesisk brostein kommer så dårlig ut i miljøregnskapet.