I anleggsgartnerbransjen skyldes hver 3. arbeidsulykke noe så banalt at anleggsgartneren snubler i rot på arbeidsplassen! Kanskje på tide å rydde opp?

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld og Have & Landskap

Når du tenker på arbeidsulykker, ser du nok helst for deg noe som skjer med store maskiner og dramatisk utfall. Men faktisk så skjer mange ulykker i langt mer dagligdagse situasjoner.

Slike små grøfter og ikke minst rettesnorer kan være rene fellene på en arbeidsplass.

Et klassisk kaos av ledninger og utstyr. Lett å snuble her!

Den 3. hyppigste årsaken til arbeidsulykker for anleggsgartnere er rett og slett at de snubler i stein, materialer, snorer eller annet som ligger i veien.

Prøv snubleløypen

På messen Have & Landskap 2019 som arrangeres i Slagelse 28. til 30. august, setter organisasjonen Danske Anlægsgartnere fokus på nettopp snubleulykker. På sin stand har de satt opp en «snubleløype» der du selv kan prøve å passere ulike hindringer du ofte møter på en arbeidsplass.

Det kan bli mye rot på en arbeidsplass.

Med dette ønsker de å vise hvordan mange ulykker kan unngås, blant annet ved å rydde opp på arbeidsplassen. De ønsker også å få anleggsgartnere til å slutte å ta snarveier ved å hoppe ned fra maskiner i stedet for å bruke trinnene.

Les også: Ta mesterbrev på nettet

Noen eksempler på snublekortene som har tips om hvordan du kan forebygge ulykker.

Snublekort

Etter å ha gjennomgått snubleløypen får du utdelt et sett med «snublekort» som du sammen med resten av ditt firma kan gjennomgå for å lage en tryggere arbeidsplass. På den måten håper Danske Anlægsgartnere at mange arbeidsulykker kan forebygges.

Hvis du ikke skal på Have & Landskap 2019 kan du laste ned snublekortene her!

Det kan fort bli både vondt og dyrt hvis man ikke rydder opp på arbeidsplassen. PS! Dette er et arrangert illustrasjonsfoto…