Hvordan bygge byen for at barna også kan trives?

Hvordan bygge byen for at barna også kan trives?

Barnefamilier ønsker å fortsette å bo midt i byen – men hvor «barnevennlige» er egentlig byene? Hvem hever stemmen for å sikre boltreplass til barna? Bli med på debatten 2. mai i Oslo.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Nasjonalmuseet inviterer til debatten «Hvordan bygge byen for at barna også kan trives» på Kulturhuset i Oslo torsdag 2. mai klokken 17.

Gode oppvekstvilkår

I samtale med forskere og foreldre utfordres Oslo-politikere til å svare på hva slags by de ser for seg å utvikle for å sikre barna en god oppvekst. Debattleder er Erik Aasheim.

Bevegelsesidretten parkour kan utføres i urbane omgivelser. I Verdensparken på Furuset i Oslo er det laget et tilrettelagt anlegg.

I en stadig mer tettbygd by hardner kampen om arealene. Men hva slags uteområder og aktivitetstilbud trenger barna som vokser opp i byen?

I panelet sitter byutviklingspolitikerne Victoria Evensen (Ap) og Pia Farstad von Hall (Høyre), sammen med landskapsarkitet Kathrine Strøm Evensen (NMBU), forsker Leila Torgersen ved Folkehelseinstituttet og den engasjerte fembarnsfaren Husein Awadnur.

I forkant av panelsamtalen presenterer NMBU-forskere resultater fra to rykende ferske forskningsprosjekter om barns omgivelser:

«Utearealer ved norske skoler og barnehager – holder de mål?»
Forsker og landskapsarkitekt Kine Halvorsen Thorén legger fram resultater og anbefalinger fra en landsdekkende studie om utearealer ved norske skoler og barnehager. Hun vil legge vekt på barns behov for god fysisk og psykisk utvikling i ulike aldre, og diskutere hvordan utearealene er tilpasset disse.

«Hvordan skal vi bygge byen for at også barna skal trives?»
NMBU-stipendiat Emma Charlott Andersson Nordbø har studert norske åtteåringers helse og velvære i relasjon til hvordan nabolaget deres er utformet ut fra et folkehelseperspektiv. Denne studien er omtalt i artikkelen «I slike nabolag trives barna best» på Forskning.no

Kommer du på debattmøtet vil du også få et innblikk i hvordan foreldre har kjempet en hard kamp for en utvidelse av barnas uteområder på Lakkegata skole.

Arrangementet inngår i programmet for 100 år med norsk landskapsarkitektur. Les mer på jubileumssidene til NMBU