Ikke kast løvet – bruk det til jordforbedring

Ikke kast løvet – bruk det til jordforbedring

Hvert år kjøres flere tusen kilo høstløv på fyllinga. Hvorfor ser vi løvet som avfall når det er en viktig ressurs?

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Løv som legger seg på gangstier og parkeringsplasser bør naturlig fjernes derfra, hvis ikke blir det både grisete og glatt. Det samme gjelder tykke lag med løv på plenen – det bør bort for å gi plenen lys og luft.

Løv er en ressurs som bør utnyttes.

Tips: Kjør en runde med plenklipperen om høsten etter løvfall og spre det finkuttede løvet jevnt utover plenen. Det gir god næring til meitemarkene, og du får en sunn og fin plen til våren.

For det er absolutt ikke en kjempegod idé å bare kjøre vekk alt løv og kaste på fyllinga. Du kan heller lage jord av det, noe for eksempel anleggsgartnermester Torgeir Koteng i Hagespesialisten ivrer for at bransjen må bli flinkere til. Dette forteller han om i Utemiljø nr 6 2019, som nylig ble sendt ut til abonnentene.

Løv i komposten

De siste årene er det blitt satt fokus på torvfri jord, som i praksis betyr kompost. Og for å lage kompostjord, trengs det noe å kompostere.

Høstløv inneholder ikke så mye næring, men er fint å blande i komposten for å skape bedre struktur i den ferdige jorda. Du kan bruke løv som strø i varmkomposten sammen med for eksempel gressklipp og matavfall fra kjøkkenet, eller i en kaldkompost med annet hageavfall.

Det blir nemlig best jord dersom du blander grønt og brunt hageavfall, løv er brunt mens for eksempel grønnsaksrester er grønt og nitrogenrikt.

Løv som jorddekke

Det er også veldig fint å bruke løv som jorddekke rundt busker og trær og i alle bed. Rak sammen løvet og legg det i 5-10 cm tykke lag rundt trestammen før vinteren.

Løvet vil beskytte mot uttørking og det vil isolere treet og røttene mot store temperatursvingninger, rett og slett lage et bedre mikroklima.

Løv har mange gode egenskaper du med fordel kan utnytte.

Etter hvert som løvet komposteres på bakken, vil det også tilføre treet næringsstoffer.

Bruker du løv som jorddekke i staudebed, vil det bli mindre ugress til våren enn om jorda ligger åpen.

Ta vare på løvet

Har du veldig mye løv tilgjengelig er det bare å lagre det i sekker til våren, og bruke det kontinuerlig til jordforbedring gjennom sesongen. Store mengder er kanskje mer praktisk å legge i en haug, det går også an.

Les også: Ikke kast jorda etter sesongslutt