Sola steker på varm asfalt, sjefen tvinger deg til å bruke langbukse, og du har glemt å smøre deg med solkrem. Høres dette interessant ut? Egentlig ikke, men heldigvis finnes det noen triks for å gjøre varme arbeidsdager litt kjøligere.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Skydda

Anleggsbransjen kan ikke stenge hele sommeren, så for deg som har arbeidsplassen din utendørs er ikke sol og varme nødvendigvis så kjærkomment. For én ting er å slappe av i skyggen, eller nyte en kald pils på en uterestaurant – noe helt annet og mindre behagelig er å jobbe for eksempel med å legge brostein eller asfalt i 30 graders varme.

– Du kan ikke gå hjem fra jobben på grunn av høy temperatur, men arbeidsgiver plikter å legge til rette for forsvarlige arbeidsforhold, sier regionansvarlig Espen Jensen i Skydda.

Ta pauser i skyggen

Og det å tilrettelegge betyr for eksempel at det skal være mulig å ta regelmessige pauser, i skyggen. For eksempel i en arbeidsbrakke med vifte, eller aller helst air condition. Og så er det viktig å drikke mye, og siden det er i arbeidstiden er vann å foretrekke.

En annen utfordring i varmen er hensiktsmessig arbeidstøy. Tykke arbeidsbukser fungerer bra store deler av året i Norge, men ikke i sommervarmen.  Nettopp dette har fått mye oppmerksomhet da Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, nylig uttalte i VG at mange arbeidstakere som jobber utendørs burde få gå i shorts.

Denne shortsen fra Blåkläder regnes som godkjent arbeidstøy på noen arbeidsplasser.

Dette synes imidlertid ikke alle arbeidsgivere noe om. For eksempel Statens vegvesen har påbud om langbukser.

Espen Jensen i Skydda understreker at når det gjelder arbeidsantrekk så er mange arbeidstakere pliktet til å bruke spesifikt arbeidstøy.

LES OGSÅ: Knebeskyttelse for deg som jobber i shorts

– Men der det er mulig, vil et godt tips være å bruke plagg med lysere farge på dager med blå himmel og sol. Er det overskyet er det derimot mørke plagg som er best mot varmen, sier han.

Det vil også være lurt å bruke luftige klær og unngå syntetiske materialer. Bomull vil være mer pustende enn polyester og akryl.

Vernesandaler?

Disse luftige skoene med vernetupp kan fungere godt på varme dager.

Det samme gjelder sko: Det finnes for eksempel luftige sandaler med vernetupp. Et annet triks er å bytte mellom to par sko i løpet av arbeidsdagen, slik at du ikke får den svette følelsen hele dagen.

Har du blitt solbrent på jobben før? Helt sikkert… Men ved å smøre deg med høy solfaktor fra morgenen av, hver dag, kan du unngå dette. Solbrenthet kan i verste fall gi brannskader og skade huden permanent, i tillegg til å øke faren for hudkreft.

Øynene bør også beskyttes, bruk solbriller eller vernebriller med UV-filter.