Kan du klage på naboens julelys?

Kan du klage på naboens julelys?

Like sikkert som om at julen nærmer seg, kommer debatten om hvor tidlig man kan begynne å pynte til jul. Men har du rett til å klage hvis naboens blinkende julelys lyser opp soverommet ditt hele natta?

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Første søndag i advent faller i år på den 29. november, men mange har hengt både blinkende utendørslys og annen julepynt lenge før det. Det er heller ikke alle som tar lysene ned igjen så snart jula er over, men heller lar dem fortsette å lyse til nærmere påske.

Men er det ikke bare hyggelig med disse lyspunktene i mørketiden? Ja, mener psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes, som mener det er helt innafor å starte «julepyntingen» i november eller før det.

– Gi blaffen og finn frem hvert eneste lys du har, for i år trenger vi dem virkelig, sier hun til NRK.

Petter Stordalen vet hvordan han skal pynte til jul! Her er hotellet Clarion Hotel Post i Gøteborg blitt «pakket» inn med en lysende rød sløyfe.

Slik begrunner psykologen og forskeren sin oppfordring:

– Vi trenger lys! Det virker positivt på oss og er en enkel måte å skape hverdagsglede på. Hvis alle henger opp julelysene nå, viser vi at vi venter på den koronafrie tiden, sier Nes.

Og kan vi ikke bare kalle dem vinterlys – så

LES OGSÅ: Korona-krisen viser at vi trenger flere grøntområder

Kan bli for mye av det gode

Men som med alt annet kan det bli for mye av det gode. For noen kan naboens pynting gå ut over nattesøvnen. Har du rett til å klage da? Kanskje.

– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.

I fornøyelsesparken Liseberg tennes tusenvis av julelys hvert eneste år. I år er parken stengt, men lysene er tent likevel.

Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse er det lov til å klage. Bjerkek anbefaler å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest, sier advokaten.

Bor du i borettslag kan du kontakte styret og klage. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden.

– Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

LES OGSÅ: Julelysene koster mindre enn du tror

Vanskeligere med eneboliger

Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.

– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, avslutter Bjerkek.