Kom hjem til friske planter

Kom hjem til friske planter

Ikke alle har noen til å vanne blomstene mens de er på ferie. Men med litt forberedelser overlever de fint å være alene hjemme. (Foto: Pexels)

Snart på sommerferie og bekymret for hvordan blomstene vil klare seg? Opplysningskontoret for blomster og planter gir deg tipsene du trenger.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Pexels

Det beste er naturligvis å alliere seg med en nabo, venn eller et familiemedlem som er hjemme, men du kan klare deg uten. Deres hjelp også.

Minsk vanningsbehovet til blomstene

I godt og varmt sommervær vil blomster og planter som står i sola hele dagen ha behov for mye vann, gjerne daglig. Flytt krukker, ampler og kasser inn i skyggen før ferien. Dette vil redusere vannbehovet betydelig. Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann. Sommerblomstene vil i løpet av noen uker vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen, kanskje allerede når du er tilbake fra ferieturen.

Ta plantene med på ferie

Kan ampelen din hektes ned og dra på ferie? Det er ofte lettere å få noen til å vanne for deg hjemme hos seg selv, enn å komme til deg. Ampler med sommerblomster er noen av plantene i hagen som krever mest vanning, da dette er planter som vokser mye, blomstrer mye og ofte har relativt lite, og lett jord. Små blomsterkrukker med liten potte kan også ofte trenge mye vann.
Vurder om plantene kan reise på ferie, de også!

Vann på skål

Store krukker med god jord som holder godt på fuktigheten er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien. Sett krukkene på underskål eller fat og vann godt før du reiser bort. Vanning skjer helst morgen eller kveld. Vanning i sola midt på dagen fører til at mye av vannet fordamper og vannet kan også gi sviskader på bladene. Sørg for at alle ampler, krukker og kasser er gjennomvåte før du reiser på ferie – men de skal ikke stå i vann.

Vann på flaske

Fyll en tom brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i blomsterjorda. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttiggjøre seg etter behov.
Det finnes et rikt utvalg av vanningsutstyr som regulerer vanningen tilgjengelig på ditt hagesenter. Ved å utstyre balkong, terrasse, veksthus og hage med dryppvanning og vanningstimer kan du trygt reise vekk og la plantene vokse i sommervarmen. Sammen med langtidsvirkende gjødselpellets er dette virkelig en oppskrift på en frodig hage!

Forbered hagen

Uansett om noen kommer og ser til plantene dine eller ikke – det vil ofte se ut som et villnis når du kommer hjem. Det er noen ting som kan gjøres før avreise, og dette vil lette arbeidet når du kommer tilbake.

 • Luk i bed og hage.
 • Klipp plenen, men ikke for kort, helst en klippelengde på minimum 4 cm. Klipper du for kort kan plenen bli for tørr og gulne, og mosen får gode vilkår.
 • Vann alle planter godt, og vann helst jorda og ikke bladene.
 • Gi eventuelt plenen en god rotbløyte før du reiser hvis det er spådd svært varmt. Godt etablerte plen og busker har sjelden behov for vanning i Norge.
 • Ikke plant nye planter før du reiser, de vil ikke ha etablert godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning i etableringsfasen.
 • Bind opp planter som har behov for det.
 • Vent med gjødslingen til du kommer hjem fra ferie, og husk at gjødsling skal skje i eller rett før regnvær.

   

  Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Klimapris til AF-gruppen

Det å finne et klimavennlig erstatningsmateriale for sand har vært en prioritert oppgave for forskningsmiljø og industri i flere år, men det har ikke blitt utnyttet kommersielt i stor skala før nå, heter det i juryeringen til Byggenæringens klimapris 2022. (Foto:...

Slutter som fylkesordfører – begynner hos anleggsentreprenør

Fylkesordføreren i Rogaland ønsket seg nye utfordringer, anleggsentreprenøren ville ha hjelp til langsiktig planlegging. Daglig leder Bjørn Risa i Risa-konsernet har ansatt Marianne G. Chesak som leder for strategi og samfunnskontakt. (Foto: Risa). Hun har prøvd seg i...

Fra Syria til norsk steinopphuggeri

STEIN PÅ STEIN FOR SHAYAR: Syriske Shayar Hamo (30) er yngstemann i det Larvik-baserte selskapet Rocks of Norway. (Foto: Rocks of Norway). For to år siden flyktet Shayar Hamo (30) fra Syria. I dag har han fast jobb i Rocks of Norway i Larvik. Tekst: Eva Alnes Holte...

Dårligere salg av nullutslippsmaskiner

BEKYMRET:  – Økte kostnader og lavere tilskudd til infrastrukturprosjekter kan bremse den positive utviklingen av nullutslippsmaskiner som var i gang, sier administrerende direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes forening. (Foto: MGF) – Utviklingen av...

Beskytt plenen og buskene!

STORTRIVES: Tidligere skogsarbeider Gunn Hagen stortrives med hagearbeid og staudeproduksjon. Men når sola begynner å varme, når fuglene kvitrer og fargene eksploderer hender det hun savner å være ute i naturen. Ikke tråkk på plenen når den er bløt og bar. Dekk til...

Jordnær og ekspansiv satsning på Mysen

–Vi trenger flere dyktige folk etter hvert, så følg med! (Foto: Eva Alnes Holte) Tore D. Carlsen i Maskin og Utemiljø AS starter enda et firma hvor han skal satse på jord. – Dette er en stor lagsatsning og ikke et one-man-show, sier han. Fra å være en egen avdeling i...

SOA Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget
Bli lærebedrift! – Klikk her