Ikke alle har noen til å vanne blomstene mens de er på ferie. Men med litt forberedelser overlever de fint å være alene hjemme. (Foto: Pexels)
Snart på sommerferie og bekymret for hvordan blomstene vil klare seg? Opplysningskontoret for blomster og planter gir deg tipsene du trenger.
Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Pexels
Det beste er naturligvis å alliere seg med en nabo, venn eller et familiemedlem som er hjemme, men du kan klare deg uten. Deres hjelp også.
Minsk vanningsbehovet til blomstene
I godt og varmt sommervær vil blomster og planter som står i sola hele dagen ha behov for mye vann, gjerne daglig. Flytt krukker, ampler og kasser inn i skyggen før ferien. Dette vil redusere vannbehovet betydelig. Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann. Sommerblomstene vil i løpet av noen uker vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen, kanskje allerede når du er tilbake fra ferieturen.
Ta plantene med på ferie
Kan ampelen din hektes ned og dra på ferie? Det er ofte lettere å få noen til å vanne for deg hjemme hos seg selv, enn å komme til deg. Ampler med sommerblomster er noen av plantene i hagen som krever mest vanning, da dette er planter som vokser mye, blomstrer mye og ofte har relativt lite, og lett jord. Små blomsterkrukker med liten potte kan også ofte trenge mye vann.
Vurder om plantene kan reise på ferie, de også!
Vann på skål
Store krukker med god jord som holder godt på fuktigheten er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien. Sett krukkene på underskål eller fat og vann godt før du reiser bort. Vanning skjer helst morgen eller kveld. Vanning i sola midt på dagen fører til at mye av vannet fordamper og vannet kan også gi sviskader på bladene. Sørg for at alle ampler, krukker og kasser er gjennomvåte før du reiser på ferie – men de skal ikke stå i vann.
Vann på flaske
Fyll en tom brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i blomsterjorda. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttiggjøre seg etter behov.
Det finnes et rikt utvalg av vanningsutstyr som regulerer vanningen tilgjengelig på ditt hagesenter. Ved å utstyre balkong, terrasse, veksthus og hage med dryppvanning og vanningstimer kan du trygt reise vekk og la plantene vokse i sommervarmen. Sammen med langtidsvirkende gjødselpellets er dette virkelig en oppskrift på en frodig hage!
Forbered hagen
Uansett om noen kommer og ser til plantene dine eller ikke – det vil ofte se ut som et villnis når du kommer hjem. Det er noen ting som kan gjøres før avreise, og dette vil lette arbeidet når du kommer tilbake.
- Luk i bed og hage.
- Klipp plenen, men ikke for kort, helst en klippelengde på minimum 4 cm. Klipper du for kort kan plenen bli for tørr og gulne, og mosen får gode vilkår.
- Vann alle planter godt, og vann helst jorda og ikke bladene.
- Gi eventuelt plenen en god rotbløyte før du reiser hvis det er spådd svært varmt. Godt etablerte plen og busker har sjelden behov for vanning i Norge.
- Ikke plant nye planter før du reiser, de vil ikke ha etablert godt nok rotsystem til å greie seg uten ekstra vanning i etableringsfasen.
- Bind opp planter som har behov for det.
- Vent med gjødslingen til du kommer hjem fra ferie, og husk at gjødsling skal skje i eller rett før regnvær.
Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter
Klimapris til AF-gruppen
Det å finne et klimavennlig erstatningsmateriale for sand har vært en prioritert oppgave for forskningsmiljø og industri i flere år, men det har ikke blitt utnyttet kommersielt i stor skala før nå, heter det i juryeringen til Byggenæringens klimapris 2022. (Foto:...
Ferielandet Norge
Blir det Norges-ferie i år? Sjekk ut våre Nasjonale turistveger – her står opplevelsene i kø. Dette er perler du ikke vil gå glipp av.
Ubudne gjester i hagen din?
Nydelige dyr, men Bambi spiser opp hageblomstene dine. (Foto: Pexels). Gult er kult, synes biene. Rådyrene er ikke enige. Vent litt med å røske opp løvetann fra plenen. Det gule «ugresset» ser kanskje litt ruskete ut, men er god mat for biene – og biene er nyttige for...
Kjøkkenhager med fransk vri
ALMINNELIG HAGEKAR: Blogger, «greenfluencer» foredragsholder og hagebokforfatter Dennis Asbjørnsen beskriver seg selv som en alminnelig hagekar som elsker egendyrka økomat. (Foto: Spiselige hager). – Å dyrke sin egen mat er supergøy og faktisk veldig enkelt å få til,...
– Enova forsinker det grønne skiftet
BRANSJEN VEGRER SEG: Støtten fra Enova har vært helt avgjørende for å få til en endring. Men nå ser vi at mange ikke kan ta sjansen på å kjøpe nullutslippsmaskiner da de ikke vet om eller hvor mye de vil få i støtte, sier Tove Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes...
Mosegrodd plen?
Mose suger til seg CO2 og lagrer det som karbon. (Foto: Pexels). Ingen grunn til å irritere seg verken over mose på plenen eller løvetann i hagen. Begge deler er en gave til miljøet. Tekst: Eva Alnes Holte Det er bra for andre planter at mose er en del av økosystemet,...
Kommunen planter nytt for insekter
Lavendel er en favoritt for både sommerfugler, bier og humler. (Foto: Shutterstock). Årets nye frø og planter er valgt til glede for bier og andre insekter. Levanger satser på blomsterenger, frukttrær, kløver og insektskjul. Tekst: Georg MathisenFoto: Flere De gjør en...
Naturstein – et naturlig valg med lite fotavtrykk
HØYE PÅ STEIN: Fra venstre: Tom Heldal, forsker ved Norges geologiske undersøkelse, Knut Dale, daglig leder i Karmøy Naturstein AS, Kjell Ove Solbakken, prosjektleder i Norsk Turistutvikling AS og Torger Lingelem, daglig leder i Rocks of Norway. – Vi har en kritisk...