Folk gjør det som er enklest. Skap derfor hyggelige fellesområder med solide kvalitetsgriller. Da forsvinner engangsgrillene og alt det negative som følger med dem.

Tekst: Tore Fjeld
Foto: Tore Fjeld og Friluftsprodukter.no

Vi har alle sett de karakteristiske svimerkene på gresset. Akkurat like store som en engangsgrill… Og litt utpå ettermiddagen fylles søppeldunkene opp med mer eller mindre varme aluminiumsbokser med fastsvidd kotelett.

Et stort miljøproblem

De fleste er enige om at engangsgriller kan være praktiske i enkelte tilfeller. Men de utgjør et miljøproblem. Både før de brukes og etterpå.

Engangsgriller kan være bra i enkelte sammenhenger. Men det er blitt for mange av dem og de utgjør en brannrisiko.

Så kommer naturligvis brannfaren – særlig når de brukes ute i skog og mark.

LES OGSÅ: Hagemessen 2019 – her er noen av godbitene

Sats på solide saker

Løsningen på områder som skal brukes av flere og mange år på rad, er faste og solide kvalitetsgriller som tåler seriøs bruk og vær og vind.

Grillprinsen 700ST er utviklet for bruk på takterrasser og andre plasser med fast underlag.

Friluftsprodukter.no er leverandør av nettopp slike griller. De ulike modellene er beregnet for bruk i f.eks bakgårder i borettslag, fellesområder og parker.

Litt avhengig av hva sluttbrukerne synes er fint, finnes det i hovedsak to typer finish på grillene fra Friluftsprodukter: Blankt syrefast og rustfritt stål og Cortenstål. Sistnevnte vil relativt raskt få en brun overflate da stålets overflate begynner å ruste. Men det blir ingen gjennomrusting…

Forventet levetid: 20 til 30 år

På sine nettsider forteller Friluftsprodukter.no at grillene festes til fundament som graves ned ca. 30 cm under bakkenivå. Da skal de være omtrent umulig å ødelegge eller stjele.

Modellen Grillkongen 1200S krever lite vedlikehold. Asken faller ned på fundamentet og grillen tømmes en gang hvert femte år (avhengig av bruk).

– Butikkene bør slutte å selge dem

Norsk brannvernforening mener handelsstanden må ta ansvar siden myndighetene ikke synes å være klare for å innføre et forbud mot engangsgriller.

Rolf Søtorp fra Norsk brannvernforening.

Adm. dir Rolf Søtorp i foreningen mener hver enkelt butikk som i dag selger slike produkter bør vise samfunnsansvar og rett og slett slutte å selge dem.

– Vi mener at engangsgriller er uegnet for bruk i skog og mark. Ikke minst i perioder med stor skogbrannfare, men også fordi engangsgriller utgjør et miljøproblem, sier Søtorp

Han tror de fleste som bruker engangsgriller IKKE tar de med seg hjem og kaster dem på en miljømessig forsvarlig måte:
– Jeg tviler på at noen legger en nyslokket engangsgrill i sekken for å frakte den med seg hjem. Skal man grille utenfor hjemmet er det tilrettelagte plasser for kaffebål og grill som gjelder poengterer Søtorp.