Lekeapparatprodusenten Søve har i samarbeid med firmaet Matematikkbølgen utviklet lekeapparater som skal gjøre matematikk-faget til en lek.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Søve AS

1/3 av elevene i videregående skole dropper ut før eksamen, og mange oppgir matematikkfaget som årsak. Undersøkelser gjennomført av TIMSS og PISA viser at elever mener matematikk er kjedelig og er lite motivert for faget.

Matte ut på lekeplassen

Firmaet Matematikkbølgen AS brenner for å løfte matematikkfaget, og har laget en matematikkpark på Amborneset i Trøndelag. Nå har de inngått et samarbeid med den norske lekeapparatprodusenten Søve AS om å designe og produsere matematiske lekeapparater til utendørs bruk.

Den første modellen ut, Oktaspace, er allerede klar for markedet. Modellen består av regulære sekskanter som er satt sammen for å lage et nettverk av geometriske rom. Modulen kalles et avkortet oktaeder, derav navnet Oktaspace.

Lekeapparatet kommer i fire forskjellige farger som settes sammen til ulike rom og ganger der barna kan klatre på utsiden, men også inni modellen. Oktaspace har sitteplasser og kan brukes som et samlingspunkt og samtidig være et verktøy som kan brukes av elever og lærere på alle nivåer til utforsking og læring av matematikk.

Les også: Vi bør gi biene flere blomster

Lang levetid

– Modellens plater produseres i høytrykkslaminat (HPL), et sterkt og holdbart materiale som brukes i lekeapparater. Platene kan utformes i forskjellige farger som er tilnærmet vedlikeholdsfrie med lang levetid og er minst mulig belastende for miljøet. Det vil også være mulig å velge ulike størrelser og oppsett slik at man får en modell som passer perfekt til behovet og uteplassen, sier Elna Strømme, daglig leder i Søve AS.

Søve lager mange spennende produkter som får barna opp og ut.

Sammen med modellen vil lærerne få tips, inspirasjon og ideer til undervisningen både for barnehager og skoler i form av idehefter, nettbaserte ressurser og små filmsnutter med forslag til aktiviteter. Ideene omfatter også forslag til hvordan du kan bygge modeller med papir og plastformer og tegne 3D-modeller på datamaskin med SketchUp, Geogebra mm.

Vil gå internasjonalt

Lanseringen av modellen skjer først i Norge, med målet er å erobre også det danske og svenske markedet, samt etterhvert lansere produktene i andre land. I løpet av de neste to årene kommer Søve og Matematikkbølgen med en helt egen produktlinje med flere matematiske lekeapparater.