Larvikittblokker uten borpiper

Larvikittblokker uten borpiper

Før ble larviktittblokker produsert med synlige borpiper. Nå har Arne Olav Lund AS investert i et nytt produksjonsutstyr, bl.a. en ny kraftig steinknekker som kan knekke stein på opptil en meter høyde og to meter i bredde. Ikke nok med det: Nå er larvikittblokkene uten borpiper – og leveres med råhugget front.

Arne Olav Lund er et ingeniør- og entreprenørfirma som har sin base i Larvik. Firmaet utfører oppdrag over hele Østlandsområdet innenfor produksjon og rehabilitering av vei, vann og avløpsanlegg, samt grunn og terrengarbeider. Siden 1987 har selskapet også vært involvert i steinproduksjon og produksjon av larvikittblokker fra overskuddsstein fra Klåstad-bruddet ved Larvik. Man lagerfører stein i for det meste byggehøyde fra 0,4 til 1 meters høyde og fallende lengder for innenlandsmarkedet. Kundene er i hovedsak på Østlandsområdet.

Eleganse med blått fargespill

Larvikittblokkene fra Klåstad har en dyp mørk farge som gir steinen et organisk, solid og samtidig et elegant preg. Larvikitt er en sjelden dypbergart (monzonitt) som finnes i Vestfold og Telemark. Disse bergartene ble dannet for rundt 290 millioner år siden i forbindelse med vulkansk aktivitet i det geologene kaller Oslofeltet. Nesten 90 prosent av larvikitten består av feltspat, og krystallene er sammensatt på en slik måte at det fremkommer et blått fargespill når lyset brytes i ørsmå lameller internt i dem. Dette optiske fenomenet kalles for «iridescens» eller «Schiller-effekt». Det er den helt spesielle sammensetningen av feltspaten som er årsaken til dette. Når vi legger en larvikittprøve under elektronmikroskopet kan vi se disse lamellene tydelig. Fargespillet fremkommer bare der hvor de er spesielt tett, mens vi ikke får det der hvor det er større avstand mellom dem. I tillegg til feltspat inneholder larvikitten små mengder mørke mineraler, slik som amfibol, olivin og biotitt, og de mest att