Latter lønner seg
Humor kan gi psykologisk trygghet på arbeidsplassen. (Foto: Pexels)

Latter lønner seg

– Humor er viktigere enn man har trodd for å få til godt samarbeid i bedrifter og organisasjoner. Særlig der det er stor forskjell på de ansatte, skriver forskning.no.

Tekst: Eva Alnes Holte

Forskerne viser til en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet The Learning Organization.

– Jeg mener flere organisasjoner bør begynne å løfte frem humor som noe som virkelig betyr noe for samspill, sier forsker Victoria Batt-Rawden ved Høgskolen i Innlandet til forskning.no.

Positivt for læring

Sammen med laura traavik ved Høyskolen Kristiania har hun. Nylig publisert en artikkel om temaet i det vitenskapelige tidsskriftet The Learning Organization.

Artikkelen konkluderer med at bruk av humor og anerkjennelse av forskjeller mellom teammedlemmer har en positiv påvirkning på utvikling og læring.

– Maktavstand mellom medlemmer i team kan føre til læringsutfordringer, sier Batt-Rawden. Ifølge forskningen funger gruppene best dersom alle føler de er på lik linje og får deltatt aktivt uavhengig av alder, stilling og makt.

Humor trygger de ansatte

– Humor kan gi en psykologisk trygghet som bidrar til godt samarbeid og læring av og med hverandre. Da har du igjen et veldig godt grunnlag for å skape ny kunnskap, nye tjenester og innovasjon, sier forskeren.

Den nylig publiserte studien har gått over flere år. Batt-Rawden har intervjuet konsultenter i et stort, nordisk IT-konsern. Både juniorer, tunge seniorer og ansatte i mellomskiktet har deltatt i undersøkelsen.

Best ved flat struktur

– Dette er jo kunnskapsorganisasjoner som lever av å utvikle ny kunnskap. De må dele informasjon og lære med og av hverandre for å lykkes. I slike grupper er det viktig å tilstrebe en egalitær tilstand – eller at folk er jevnbyrdige og på lik linje, sier Victoria Batt-Rawdem-

Flere av konsulentene fortalte at de mente det var en ressurs å ta vare på uliheter i bedriftene. De fleste fortalte at teamene de deltok i, var best på dette når de hadde en flat struktur.

– Mange opplevde det ikke som trygt å komme med radikale ideer, og de var redde for å si noe feil når gruppene var hierarkiske, forteller Batt-Rawden.

Kilde: forskning.no