Det tyske Miljøverndepartementet mener løvblåsere er svært farlige for insekter og bare bør brukes i tilfeller der de er helt uunnværlige.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld

Insektenes skjebne bekymrer mange forskere, som mener at vi står foran en «insektapokalypse» truer økosystemer både i vann og på land. Nå mener tyske myndigheter at løvblåsere kan være deler av årsaken til insektdøden.

Det er NRK.no som skriver om saken.

Det tyske miljøpartiet De grønne har foreslått å forby løvblåsere totalt, men dette er blitt forkastet av det tyske Miljøverndepartementet.

Departementet advarer likevel den tyske befolkningen mot å bruke løvblåsere, med mindre de er helt uunnværlige.

Norsk forsker usikker

Insektsekspert og professor Anne Sverdrup-Thygeson sier til NRK at hun også er bekymret for insektdøden, men usikker på om løvblåsere har mye skyld i det.

– Om vi bruker løvblåsere i park eller hage, som tross alt er ganske små arealer, er ikke noen fordel for insektene, men det er ikke løvblåserne som avgjør insektenes fremtid. Det blir «en pølse i slaktetiden», uttaler hun.

Må du egentlig fjerne løvet?

Som Utemiljø tidligere har skrevet, bør høstløv heller brukes til jordforbedring enn å kjøres på fyllinga.

Så uansett om det er farlig for insektene eller ikke – kanskje det er på tide å pensjonere den bråkete og forurensende løvblåseren? Kanskje det funker like bra med en vanlig rive?