TROLLBANDT PUBLIKUM: Fysiker Andreas Wahl hadde publikum i sin hule hånd. (Foto: Halvor Gudim / Lyskultur).

Han har møtt unge mennesker som aldri har sett en stjernehimmel. Fysiker vitenskapformidler og programleder Andreas Wahl holdt hovedtalen da Lyskultur kåret vinnerne av Norsk Lyspris 2022.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: Halvor Gudim / Lyskultur

– For mye og sterkt lys ødelegger naturopplevelsen vår. Det forvirrer også dyr og insekter når nattemørket uteblir. Vi må spørre oss selv – er det nok lys nå. Der lyset ikke gjør nytte, er det kanskje til skade.

Lysforurensning var ett av temaene for arrangementet som også handlet om bærekraft.

Wahl hadde publikum i sin hule hånd da han fortalte om hvordan lyset og stjernene kom til og «klumpene» i universet begynte å utvikle seg.

– Dette er vitenskapenes skapelsesberetning, men jeg synes den er like vakker som den andre, sa han. – Tenk at du og jeg faktisk er laget av stjernestøv!

Norsk Lyspris er en årlig prisutdeling etablert av Lyskultur. I år – på Lysets Dag 16. november – fant den sted på Doga i Oslo. Det vil bli plukket ut hvem av vinnerne som skal videre til Nordisk Lyspris i 2024.

Beste utendørsprosjekt

Espenes rasteplass. (Foto: Lyskultur).

Espenes rasteplass ble kåret til beste utendørsprosjekt. I juryens bedømmelse heter det blant annet at det hersker liten tvil om at belysningen harmonerer med byggsverket og skaper en destinasjon som tydeliggjør sammenhengen mellom arkitektur og landskap. Eier: Statens Vegvesen – Nasjonale Turistveger. Oppdragsgiver: Statens Vegvesen – Nasjonale Turistveger.

Beste tekniske løsning

ASKO Oslofjord. (Foto: Lyskultur).

ASKO OSLJOFORD vant pris for beste tekniske løsning. –Her har det vært fokus på lys til riktig sted, med riktig mengde lys og armaturer med god teknologi som gir muligheter for avskjermet og kontrollert lys uten å foreurense, heter det i juryens bedømmelse.
Eier: ASKO Oslofjord AS. Oppdragsgiver ASKO Oslofjord AS.

Beste spesialdesignede produkt til prosjekt (slottskandelabre)

Historiske slottskandelabre. (Foto: Lyskultur).

Den nye belysningen på slottsplassen er basert på originale foto av tidligere lykter.
Juryen gir honnør til en tidsriktig, grasiøs og vakker belysning som gjenskaper det historiske uttrykket på slottsplassen.
Eier: Bymiljøetaten i Oslo kommune.
Oppdragsgiver: Bymiljøetaten i Oslo Kommue og Det kongelige hoff.

Åpen klasse

2PIAN. (Foto: Lyskultur).

Lysinstallasjonen 2PIAN på Honnørbrygga, utenfor Oslo Rådhus, vant i åpen klasse. Her har juryen latt seg imponere over at prosjektet gir observatøren rom for refleksjon med en potetisk og tankevekkende lyskunstinstallasjon.
Eier: Signify.
Oppdragsgiver: Fjord Oslo.

Norsk Lyspris Ung

DAWN. (Foto: Lyskultur).

Dennis Widlic vant med lysestaken DAWN som beveger seg med tiden. Juryen falt for det innovative og potetiske uttrykket. – Lysestaken er et resultat av utforskning og testing, hvor en bevegelig og estetisk skulptur formidler tid som er gått, og tid som er igjen.
Eier: Dennis Widlic.

Les også om: Fagmann ble ikke hørt av MDG – sa opp jobben.