– Klimaendringene vi opplever nå er en gylden mulighet for flinke anleggsgartnere. Nå må det bygges smartere for å håndtere vannmengdene.
Tekst og foto: Tore Fjeld

Tørres Rasmussen er grøntanleggsforvalter med gode nyheter. (Foto: LINK arkitektur)
Det er grøntanleggsforvalter Tørres Rasmussen i LINK arkitektur som gir bransjen denne positive fremtidsutsikten.
– Når vi ser at det mange steder i landet blir flere vinterdager med regn enn med snø, må det tenkes nytt i forhold til hvordan uteområder skal utformes, sier Rasmussen.
Med andre ord: Nå har nytenkende anleggsgartnere virkelig en mulighet til å vise hva de kan. Fremtidens kunder vil kreve denne kompetansen og være villig til å betale godt for den.
Snø smelter sakte
Det er nettopp vannet som blir fremtidens problem i byene. Vann i form av snø er lettere å håndtere. Snøen vil jo smelte, men relativt sakte. Dermed klarer de gamle anleggene å ta unna vannet.
Noe helt annet er det når det samme vannet kommer som regn, og tvinger seg vei nedover mot elver og fjorder. I løpet av noen få timer.
LES OGSÅ: Vil lage ny steinalder i Norge
Nytt verktøy i mars 2020
Dette problemet er noe av det som blir detaljert beskrevet i en helt ny Norsk Standard for klimatilpasning som skal lanseres i løpet av mars 2020.
Blågrønn faktor er stikkordene og den nye NS-standarden er ment å være et verktøy for alle som er involvert i nettopp vann og vegetasjon. Det vil i praksis si de fleste anleggsgartnere.
LES OGSÅ: Brukerveiledning for blågrønn faktor i boligprosjekter i Oslo

Når styrtregnet fosser fram og ned, kan det fort bli slik – med store ødeleggelser lengre ned i dalen.
Ta vare på trær og jord
Vi ba Rasmussen komme med et konkret eksempel på noe som vil være lurt å tenke på når fremtidige prosjekter skal planlegges:
– Ta vare på flere eksisterende trær og jordmassene rundt dem. Tenk også på hvordan terrenget formes, slik at mest mulig vann kan holdes litt igjen, før det går videre, sier grøntanleggsforvalteren.

I fremtiden må det tenkes nytt i forhold til å holde på og deretter sende vannet videre. Her fra Elsesro i Bergen. (Foto: LINK arkitektur/Hundven-Clements Photography)
Anlegg med flere funksjoner
Han trekker også fram et par eksempler fra utlandet hvor anlegg som i utgangpunktet brukes til sport, også får en dobbel verdi når styrtregnet setter inn.
• I København er det en skatepark som kan fange opp og holde på store mengder vann en god stund slik at det ikke fører til problemer med overvann i nærområdet.
• I Paris er det laget en fotballbane med tilsvarende dobbel-funksjon. Spark ball når det er tørt – la anlegget holde på vannet for å unngå flom når det er ekstremvær.