Mester Grønn dropper glitrende julestjerner

Mester Grønn dropper glitrende julestjerner

De siste årene har vi fått kjøpt julestjerner i alle mulige farger, og gjerne også pyntet med glitter og snøspray. Problemet er at mye av denne pynten fører til at mikroplast havner i havet. Blomsterbutikk-kjeden Mester Grønn slutter derfor å selge glitrende julestjerner og andre produkter som inneholder mikroplast.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Mester Grønn

For mange er blomster og julepynt et viktig element for å skape den rette julestemningen. Dessverre er det slik at mange juleprodukter inneholder mikroplast, blant annet i form av glitter, snø eller maling som ender i havet og i jorda. Glitter har en lei tendens til å spre seg absolutt overalt. Når vi vasker gulvet eller klærne det har festet seg i og heller ut vaskevannet så forsvinner det videre ut i havet.

De naturlige røde julestjernene klarer seg uten glitter og snøspray i år.

– Mester Grønn tar et drastisk valg og fjerner produkter som inneholder mikroplast fra vårt sortiment. Vi vet at vi risikerer tapt salg ved å velge bort produkter mange forbinder med jul, men for oss er miljø viktig og vi tror kundene er enig med oss når de forstår hvor mye skade mikroplast gjør, sier Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn.

LES OGSÅ: Import-juletrær har med seg ubudne gjester

Dropper glitter for miljøets skyld

I mange år har julestjerner pyntet med glitter vært en vinner hos kundene. Blomster blir ofte kastet sammen med matavfallet, noe som kan være med på å spre glitteret ut i naturen.

– Vår erfaring tilsier også at mye av glitteret som markedsføres som miljøvennlig eller «mikroplastfritt» ikke er det. Derfor fjernet vi dette fra alle våre julestjerner i fjor. Av miljøhensyn har vi tatt et valg om ikke å selge noe med det tradisjonelle glitteret, forteller innkjøpsdirektør Anne Katrine Gangstad.

I år har blomsterbutikk-kjeden gått enda lenger og har fjernet alt av glitter, dekorsnø og maling som inneholder mikroplast fra avskårne blomster, julegrupper, potteplanter og julepynt.

– Vi ønsker heller at kundene velger våre Fairtradesertifiserte julestjerner som er vakre i seg selv. En hyggelig trend er også at det er større etterspørsel etter friske og naturlige produkter sier Gangstad.

Mester Grønn er forøvrig Miljøfyrtårn-sertifisert virksomhet.

I år satser Mester Grønn på mer naturlig julepynt, uten mikroplast.

Hva er mikroplast?

Mikroplast er plast som er mindre enn 5 mm. Mikroplast oppstår når plastgjenstander smuldrer opp i mindre biter, men kan også være fremstilt som tilsetningsstoff i forbruksprodukter. Dette kan både være plastpartikler som blir produsert i denne størrelsen, som glitter, og plastbiter som smuldrer opp fra for eksempel plastemballasje.

Glitter på planter har lett for å havne i naturen fordi planter ofte ender sitt liv i matavfallet. Matavfall brukes blant annet til å lage jord eller det kan brennes. Når matavfallet brukes til å lage kompostjord vil jorden inneholde mikroplast som spres videre ut i naturen.

Mye mikroplast ender i naturen via vaskevannet når vi vasker gulvet. Mikroplast tas opp av de fleste organismer, og ved siden av mekanisk skade som kvelning kan mikroplast bidra til å spre miljø- og helsefarlige stoffer som finnes i plasten.

Kommunene har ulike retningslinjer på hvordan blomster og planter skal kastes. Noen steder skal de kastes i matavfallet og andre i restavfallet. Blomster som er dekorert med glitter, snø eller maling bør alltid kastes sammen med restavfall.

LES OGSÅ: Nå skal begravelser bli mer miljøvennlige