Kari Rudi har mer enn 20 års erfaring med å skape naturdekorasjoner fra norsk naturHer forteller hun hvordan du lager fine julekranser av einer (Foto Britt Ellen Nergård)

Å pynte med einer til jul har lange tradisjoner. Kranser er symbol på livshjulet og evigheten og ble hengt opp for å beskytte mot ondskap.

Tekst og foto: Dekoratør Kari Rudi, Atelier Kari fra Finnskogen.

Opphakket einer ble strødd på nyskurte gulv og einerkvaster ble satt på utedoen for godlukt og pynt. 

Jeg lager helst julekransen av einer. Pyntet med sløyfer og kanskje også andre materialer fra naturen, visualiserer den selve drømmen om jula.  

Slik lager du din egen julekrans: 

1.

Du trenger kvister av einer, en halmkrans eller en metallkrans, en snelle vikletrådgjerne et par engangshansker for det stikker veldig, en silkesløyfe til å pynte med og hyssing til å lage hempe bak, når kransen er ferdig.

2.

Klipp kvister av einer i 10-20 cm. lengder, fest vikletråden i halmkransen og legg kvister tett rundt oversiden av kransen med tuppene mot venstre med sola. De minste kvistene legger du inn mot midten og de største på yttersiden. Hold kvistene godt på plass med hånda og legg metalltråden ca 1/3 fra kvistendene, og vikle/surr tråden stramt 2 til 3 ganger rundt kvistene og kransen.

3.

Legg på et nytt lag med einerkvister 2-4 cm nedenfor det forrige laget og fest disse på samme måten. Fortsett til du har dekket hele kransen med einer. Løft til slutt opp einerkvistene fra der du startet, og gjem stilkendene under før du vikler en siste omgang med ståltråd rundt kvister og krans. Klipp av og fest vikletråden bak med et par sting. 

4.

Vær raus med kvistene, så blir kransen lubben og fin. Ta en titt på kransen, og finn ut hva som bør være opp for at den skal se med rund ut. Fest et oppheng av hyssing bak og en lekker sløyfe foran.
Eineren er i desember ofte tynget av snø og is. Ta allikevel en skogtur og tynn buskene hist og her, og la kvistene med snøen på tine sakte når du skal bruke den. Du kan også bruke gran, furu eller alt grønt fra hagen til å binde en krans på samme måten. Husk å spørre grunneier om tillatelse til å høste fra trær i skogen. Du kan også finne bar etter skogsdrift eller se om det er noe å finne der kommunen tar imot hageavfall.