Gatefeiing er et viktig miljøtiltak, men de fleste feiemaskiner er store, tunge, bråkete og går på diesel. Nå kommer snart «feiemaskinenes Tesla» fra finske Trombia.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Trombia

Trombia Free som feiemaskinen heter, skal være den første førerløse feiemaskinen for bruk i gater. Det er ventet at den kommer i pilotprosjekter i 2021, og det er veldig aktuelt å starte opp i det norske markedet, i tillegg til Tyskland. I løpet av 2022 er planen at maskinen skal settes i serieproduksjon.

LES OGSÅ: Ny fabrikk skal lage biokull av landbruksavfall

Må møte fremtiden

– Vi kan bare ikke gå inn i 2020-årene med så gammel teknologi. Med Trombia-teknologien kan vi redusere energibehovet enormt, sier adm. direktør Antti Nikkanen i Trombia Technologies.

Mer enn 3 millioner tonn CO2 slippes hvert år ut fra dieseldrevne feiemaskiner over hele verden. Dette tilsvarer utslippet til nesten 2 millioner personbiler.

Den førerløse feiemaskinen skal bruke under 15 % av normalt energiforbruk til tilsvarende oppgaver, og den står ifølge produsenten ikke tilbake på kapasitet og effektivitet.

LES OGSÅ: Robotklipperen for deg som virkelig har stor plen

Reduserer kostnader

Trombia Free er lidar-basert og klarer å filtrere og skille lyd fra vær, vind og trafikk. Nikkanen lover at feiekostnadene pr. m² vil reduseres med den nye førerløse maskinen.

Trombia Technologies utviklet et patentert feiesystem i 2013 og kom med en serie feiemaskiner for bruk på redskapsbærere i 2017. Produktene selges i sju land fordelt i Nord-Amerika, Nord-Europa og Sentral-Europa.