Nordlyset danser – rett over bakken
Den nye, 260 meter lange Tana Bru sto ferdig i 2020.

Nordlyset danser – rett over bakken

Nordlyset er Norges vakreste lys, ikke bare på himmelen. Tana Bru er nemlig Norges flotteste utendørsprosjekt med lysdesign inspirert av nordlyset.

Tekst: Georg Mathisen Foto: Lyskultur

Bærekraft og ny teknologi. Det er den nye virkeligheten for alle som skal sørge for gode lysløsninger. – Vi har laget en egen veileder for lys og bærekraft. Den brukes mye nå, forteller Katia Valerie Banoun.

Bærekraftsmål

Hun er daglig leder for Lyskultur. Foreningen har med seg alle som arbeider med lys – fra designere og ingeniører til installatører og selgere.

Banoun er ikke beskjeden når hun skal snakke om hvor viktig belysningen er: – God belysning er et viktig verktøy for å oppnå FNs bærekraftsmål! sier hun.

Godt lys hindrer nemlig stress, migrene og depresjon. Lyset trengs for at unge skal kunne utdanne seg, og bedre lys reduserer forskjellene mellom områder og land, ifølge Lyskultur.

Tana på topp

De aller beste eksemplene på god belysning belønnes med priser. Utendørsprosjektet som fikk siste utgave av Norsk Lyspris, ligger i Øst-Finnmark:

– De fascinerende lyseffektene begeistrer brukerne, både på avstand og tett på. Den funksjonelle belysningen av veibanen er gjort på en fremragende måte, oppsummerer juryen.

I en del av landet som kan glede seg over nordlyset oftere enn de fleste andre, ligger broen over Tana der og minner om nordlys også når det er overskyet. Den 260 meter lange broen er utstyrt med et dansende «nordlys» som kombinerer 11 000 lyskilder til et lysshow i myke bevegelser over brospenn, tårn og kabler.

Det er opplagte begrensninger når lysshowet skal iscenesettes på en europavei. Her må lysdesignen være blendingsfri og gi høy trafikksikkerhet.

 

– God belysning er et viktig verktøy for å oppnå FNs bærekraftsmål, sier daglig leder i Lyskultur,
Katia Valerie Banoun.

Varmetråder

Dessuten blir det kaldt om vinteren i Tana. Lysdesignerne testet seg frem til at alle armaturene trengte varmetråder i glasset. Flere av de tekniske løsningene bruker utstyr som ikke fantes ennå da de ble planlagt, eller som ikke var tilpasset det krevende vinterværet. Men nye produkter ble spesialdesignet og utviklet underveis.

Resultatet er blitt en attraksjon som til og med trekker investeringer til Tana. – Investorer som skal bygge et nytt hotell i Tana, har fremhevet broen som en faktor bak investeringen, forteller Katia Valerie Banoun.

Apropos nordlys: Når det virkelige nordlyset danser over finnmarkshimmelen, da er det imiterte nordlyset på Tana Bru avslått. Lyset justeres både etter de naturlige lysforholdene og etter aktiviteten på broen.

Statens vegvesen har også høstet oppmerksomhet for Moskenes Servicebygg i Lofoten. Her får belysningen ros for å fremheve arkitekturen og gjøre området rundt servicebygget tydelig – i tillegg til at den sørger for god lesbarhet.

– Et spektakulært landemerke og en oppsiktsvekkende skulptur som ivaretar alle trafikanter, sier Lyskultur om Tana Bru.

Stjerner

De spesielle lysprosjektene som Lyskultur gjerne viser frem, er spredt over hele landet. Bærum Kulturhus er et annet eksempel. Det har fått ny fasadebelysning som fremhever en arkitektur som omtales som særegen.

Her er det også himmelen som inspirerer. Lyskonseptet er kalt «The twinkle star show». Glimtende stjerner i lysform skal minne om nåværende og kommende stjerner som får vist seg frem inne på scenen i kulturhuset.

Brukerne kan koble seg på belysningen for å tilpasse den til kommunikasjonen om ulike forestillinger. Ellers sørger systemet for at lysene følger årstidene med mer eller mindre mørke. Og ikke minst: All fasadebelysningen er LED, som reduserer energibruken og utgiftene betraktelig.