Norske jordbær hele året?

Norske jordbær hele året?

Får du plutselig lyst på en kurv jordbær i februar, er du per i dag nødt til å velge importerte bær fra Belgia, Nederland eller Spania. Men nå jobber Gartnerhallen med å utvide den norske jordbærsesongen.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

Årlig importeres rundt 10.000 tonn friske jordbær til Norge, og cirka 5600 tonn fryste eller konserverte jordbær.

De fleste bærene kommer fra Nederland (45 %), Belgia (25 %) og Spania (22 %). For selv om de fleste mener at de norske jordbærene smaker best, er det jordbærsesongen i Norge fra slutten av mai og ut september.

Jordbær er en favoritt for folk i alle aldre. Nå jobbes det . med å får norske bær store deler av året.

Mer import enn norsk

Faktisk kjøper vi mer importerte jordbær enn norske – årsproduksjonen av norske jordbær for salg ligger på 8500 tonn per år ifølge Statistisk sentralbyrå . I tillegg kommer det som blir dyrket i private hager.

– Ved å gå over til å dyrke jordbær i tunnel, så kan vi produsere enda flere bær over lengre tid. Slik kan vi strekke den norske sesongen litt, sier markedssjef i Gartnerhallen, Mia Robinson Lundgren.

Cirka halvparten av jordbær-importen skjer i april til juni, så det vil garantert være etterlengtet hvis man klarer å få den norske jordbærproduksjonen i gang litt tidligere på våren.

Jordbær er en klassisk dessert ombord på Skibladner.

Les også: Gjengrodd gartneri er blitt økologisk kjøkkenhage

Tester nye sorter

For å kunne dyrke jordbær i tunnel, trengs imidlertid sorter som passer til dette. Nylig er importstopp av jordbærplanter opphevet, slik at det er mulig å teste ut flere jordbærsorter.

Flere undersøkelser viser at norske forbrukere ønsker norsk mat. Og spesielt norske jordbær.

– Vi har en god drahjelp av den norske forbrukeren. De har makten og vi vet de ønsker norske jordbær, sier Lundgren i Gartnerhallen.

Norske jordbær smaker som regel bedre enn de utenlandske.