Det ble til sammen solgt 4503 anleggsmaskiner i fjor mot 4188 i 2020, melder Maskingrossisternes Forening (MGF)

Salget av anleggsmaskiner økte med åtte prosent i 2021 sammenlignet med året før, viser tall fra Maskingrossisternes Forening (MGF).  De forventer videre vekst i år til tross for at det allerede er varslet økte priser på stål og frakt.

Tekst: Eva Alnes Holte
Foto: MGF

– Nå som vi globalt går inn i en post covid-periode med vekst har vi noen bekymringer knyttet til økte leveransetider og priser, sier MGF-direktør Tone Lindborg Grøstad. 

MGF gir hvert kvartal ut statistikk over medlemmenes salg av maskiner og utstyr i kategorien anleggsteknologi, kompressor, gaffeltruck og trebearbeiding. Det ble til sammen solgt 4503 anleggsmaskiner i fjor mot 4188 i 2020. Mest salg var det på hjullastere som kunne skilte med en økning på 17 prosent. Gravemaskiner og minigravere økte med seks prosent. 

MGF-direktør Tone Lindborg Grøstad (Foto: Maskingrossisternes Forening).

 

Ved inngangen til 2022 var det solgt hundre nullutslippsmaskiner. MGF- medlemmene har etterspurt flere erfaringstall med disse maskinene. Statistikken vil imidlertid ikke vise om det dreier seg om batteri, kabel eller kombinasjonen batteri/kabel, men kun ett samlet antall for nullutslipp.  

–Alle maskiner fra MGF medlemmer er godkjent for bruk med HVO og vi rapporterer derfor ikke fossilfrie alternativer, heter det i pressemeldingen.