Omvisning i hagene og middag i jungelen
Utenfor Stavanger ligger Flor & Fjære «verdens nordligste tropehage».

Omvisning i hagene og middag i jungelen

Den forblåste husmannsplassen ble til hager, jungel og turistattraksjon. Nå trekker Flor & Fjære over 30 000 turister i året på femtimerstur.

Tekst: Georg Mathisen Foto: Anne Valeur

– Det er aldri noe som er ferdig her ute, sier daglig leder Hanne Kvernberg Hidlefjord. 

Sammen med mannen Endre Bryn Hidlefjord driver hun Flor & Fjære. «Verdens nordligste tropehage» ifølge Hugo Lauritz Jenssens og Knut Brys bok om hagen. Eller «Den ekstreme hage», som det heter når TV Vest lager serie om den.

Skrint og forblåst

Det begynte med Endres besteforeldre Else Marie og Åsmund Bryn. De kjøpte en forblåst husmannsplass på Sør-Hidle. Øya hører Ryfylke til, men ligger mindre enn en halvtimes båttur fra Stavanger.

– Da han kjøpte nordspissen av øya, var det skrint og bart og ikke et eneste tre. Han startet med å plante gran- og furutrær for å beskytte seg mot vinden. Det er de trærne som har gjort det mulig å anlegge hage her ute. Den stoppet nordavinden – den kalde vinden som tar knekken på blomstene, sier Hidlefjord.

Else Marie og Åsmund plantet, sønnen Olav og svigerdatteren Siri åpnet restaurant, og nå er det tredje generasjon, Hanne og Endre, som har overtatt. Flor & Fjære har vokst jevnt og trutt og blitt en populær attraksjon.

 

Endre Bryn Hidlefjord og Hanne Kvernberg Hidlefjord er tredje generasjon som driver
Flor & Fjære i Ryfylke.

Ikke bare hage

Og ikke bare for hageinteresserte, forteller Hanne Kvernberg Hidlefjord:

– Vi får ofte høre at den ene ektefellen har dratt med den andre. Så kommer de ut hit litt motvillig, men alle finner sine interesser, sier hun. Noen fatter interesse for vannanleggene, andre innser at det er kjekt å ha blomster rundt seg på alle kanter – og mange nyter stillhet, ro og fuglekvitter.

– Det vi er, er en stor hage og restaurant. Vi ønsker å gi en totalopplevelse til gjestene, sier Hidlefjord.

Det betyr at gjestene begynner med båtturen fra Stavanger. Så får de en runde rundt i hagen, de spiser i restauranten og de får egentid. Fem timer tar hele turen til de er tilbake i Stavanger igjen.

Seks om dagen

– I de travleste periodene har vi seks avganger om dagen. Tre på dagtid og tre på kveldstid. Vi har lagt det opp logistikkmessig slik at gjestene ikke føler at de er så mange her på én gang. De skal føle at de har litt boltreplass, slår hun fast.

Hva de får se, det forandrer seg fra år til år. Når sesongen åpner i mai, ser det slett ikke slik ut som i fjor.

– Rett før vi åpner, er det så mye nytt at ingen synes de har helt oversikten, sier Hidlefjord. Flor & Fjære dekker over 50 mål.

 

Fem måneders sesong gir 11 helårsarbeidsplasser på Sør-Hidle.

Større drivhus

– I år har vi åpnet nye restaurantlokaler. De siste to årene har vi hatt et stort byggeprosjekt og bygd 4000 kvadratmeter drivhus. Tidligere har vi bygd det ut for produksjon: Vi produserer alle blomstene, maten og urtene der gjennom sommeren. Nå har vi ferdigstilt restauranten, forteller hun.

Dermed får de besøkende en hageopplevelse når de spiser, også:

– Det er sju–åtte meter under taket, så vi har murt opp en svær mur og sørget for at det renner vann i en elv med foss gjennom lokalet og ut i hagen. Så er det sikkert flere hundre forskjellige palmer som står inni der. Vi har arealet til å ha 600 gjester om gangen som spiser.

Noen av plantene hos Flor & Fjære er ganske varmekjære. Hanne Kvernberg Hidlefjord forklarer hvordan Sør-Hidle ligger ganske isolert i Ryfylkebassenget. Når sjøen holder fire grader gjennom vinteren, hjelper det på temperaturen på den lille øya. Dermed er det mange planter som klarer seg på Sør-Hidle som ikke overlever i Stavanger, for eksempel.

 

Mange kommer uten å være spesielt interesserte i blomster, men de koser seg med naturopplevelsen og stillheten.

Sesongbedrift

– Det er aldri noe som er ferdig her ute, understreker Hanne Kvernberg Hidlefjord. Sesongbedriften Flor & Fjære holder stengt sju måneder i året. Den tiden går med til å forbedre, utvide og skape noe nytt.

– Vi skaper en ny hage hvert år. Vi bruker veldig mange ettårige sommerblomster som vi dyrker selv, litt som fargestifter for veldig mange forskjellige farger. Områder får ulikt uttrykk for hvert år: Nye sorter som blomstrer i ulike høyder for å skape dybde og variasjon. Sommerblomstene er vi glade i. Hvert år de siste 26 årene har vi plantet ut 50 000 sommerblomster, sier hun.

I tillegg til området med store dammer og fosser rundt drivhuset trekker hun frem masse spennende kaktuser i kaktushagen som eksempel på nye innslag i år.

Hvert år kommer 30–35 000 gjester til Flor & Fjære. De sørger for god økonomi og sikre arbeidsplasser for 11 helårsansatte. – Vi liker å ha tiden til å utvikle hagen. Det er mye aktivitet og gravemaskiner i sving. Vinterhalvåret driver vi produksjon i hele drivhuset, forteller Hanne Kvernberg Hidlefjord.

Du kan se flere fantastiske bilder fra Flor & Fjære i neste utgave av Utemiljø – magasinet er rett rundt hjørnet!