Fagmessen Have & Landskab i Slagelse i Danmark samlet 10 658 besøkende i løpet av tre augustdager. Utemiljøs reportasjeteam var naturligvis på plass.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld

På det store friluftsområdet i Slagelse sto 270 firmaer med sine utstillinger og tok imot en kontinuerlig strøm av interesserte gjester. Noen var ute etter å gjøre en god pris på en maskin, mens andre brukte messen som inspirasjon.

Utstillingsområdet i Slagelse er så stort at det ikke var kø selv om flere tusen gjester var innom. På Maskinmarken var «alt som lager lyd» samlet. Foto: Have & Landskap.

Fornøyd arrangør

– Arealene har aldri vært flottere, servicen har aldri vært bedre, og matkonseptet fungerte slik at folk fikk mat når de var sultne og raskt kunne gå videre på turen. Når vi kunne avslutte fredagen i full sol og fornøyde gjester, så må jeg bare konkludere med at det har vært den beste Have & Landskab noensinne, sier Palle Kristoffersen, styreleder for messen.

Hele utstillingen var utendørs, noe som naturligvis er et sjansespill med tanke på været, men har også store fordeler. Det beste er helt klart at med en utendørs utstilling er det mulig å demonstrere mange av maskinene i praktisk bruk.

Utstillerne representerte et stort spenn – fra gravemaskiner i XXL-klassen til nye løsninger for overvannshåndtering.

Denne gravemaskinen fra Doosan var den største vi så.

Kreative grønne anleggsgartnere

Det var også mange kreative utstillinger innen det grønne området. Vi lot oss særlig imponere av standen til anleggsgartnerfirmaet Grøn Vækst – som blant annet hadde laget noen veldig flotte stoler av løvtre, og en kombinert plantevegg og insekthotell.

Slik kan du også utnytte veggene i hagen, med både insekthotell og skyggetålende planter.

– Vi må jo være litt kreative. Det er mine sønner som har laget stolene, fortalte direktør Jakob Kristensen, som leder et firma med avdelinger flere steder i Danmark. De både anlegger og vedlikeholder grønne anlegg.

Mange ville prøve de flotte stolene som er laget av materiale som ellers ville gått i fliskutteren.

El-drevne nyheter fikk pris

Det var også tydelig at miljøvernerne også har inntatt anleggsbransjen – de fleste av maskinprodusentene hadde el-drevne nyheter å vise frem.

Maskinleverandørernes Innovationspris gikk til den elektriske traktorklipperen «Mean Green model Majoris», levert av H. A. Fog. Denne er meget støysvak og laget i aluminium.

Sølvmedaljen ble tildelt Helms TMT-Centeret A/S for deres Robofox Electra, Peruzzo, som er en 100% eldrevet og fjernstyrt beitepusser. Den kan med sine kraftige lithiumbatterier kjøre inntil fire timer mellom hver lading.

Selger og mulig kjøper av denne elektriske Bobcat-en utveksler visittkort.

 

Den siste premien gikk også til en elektrisk maskin, nemlig BOBCAT E10e Electric fra Svenningsens Maskinforretning A/S. Denne har samme kraft som en tilsvarende diesel-maskin, og kan fint brukes innendørs.

Følg med i Utemiljø

I neste nummer av Utemiljø kan du lese en fyldig reportasje fra Have & Landskab 2019.

Har du fortsatt ikke har tegnet abonnement på Utemiljø? Klikk her for å bestille.

Les også: Tips oss om spennende utemiljøprosjekter