Denne uken samles bransjen på Park og anleggsmessen på Lillestrøm. Utemiljø har vært der og snakket med mange av de 167 utstillerne.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld

Enten du skal kjøpe eller selge – park og anleggsmessen er stedet å dra. Aldri har det vært flere utstillere, totalt 30 flere enn i fjor og godt publikumsbesøk.

Det var stor bredde i utstillingene. Nær sagt alle tenkelige maskiner for anleggsbransjen var representert, fra elektriske driller til gravemaskiner.

Og det er var mye som gikk på batteri, i tråd med målet om å redusere utslipp fra anleggsplasser.

I tillegg var både steinprodusenter og planteskoler representert, så her skulle du være veldig kresen for å ikke finne noe av interesse.

Utemiljø var til stede med sitt reportasjeteam på messe-onsdagen, her er noen bildeglimt fra årets utstillere.

LES OGSÅ: Over 10.000 besøkte Have & Landskap 2019 i Danmark

Trond Simarud prøvde kreftene på standen til Eiksenteret.

Ingeborg Sørheim fra den grønne fagskolen Vea holdt foredrag om skjøtsel og drift av historiske hageanlegg, som jernbaneparken i Hamar.

Grønne tak som en del av overvannshåndteringen blir stadig mer aktuelt. Svein Sandvik fra Blomstertak.no demonstrerte denne løsningen.

Granulat fra kunstgressbaner er blitt et miljøproblem. Anders Gustafsson fra Ulefos viser en granulatfanger som de har utviklet, som langt på vei kan løse problemet.

Ved å impregnere belegningssteinen vil vannet prelle av, demonstrerer Terje Fagermo fra Aaltvedt.

Keramiske heller holder seg penere på overflaten enn betong. Og i likhet med på badet, skal flisene være stadig større. Her er noen av årets nyheter fra Aaltvedt.

I fremtiden skal ikke plantejord inneholde torv. Tore D. Carlsen i Norgesjord på Mysen produserer kompostbasert anleggsjord i bulk og storsekk.

Kumlokk som beveger på seg på grunn av tele er et stort problem i Norge. Nå har firmaet Arstec laget det patentbeskyttede produktet FloatRing som er en slags «missing link» mellom kum og kumlokk. Dette er faktisk en verdensnyhet!

Minigravere er alltid aktuelt for anleggsgartnere. Anleggssenteret Hadeland viste ulike modeller fra Atlas.

På standen til Stavrex fikk vi god informasjon om jordspyd og jordarmering av Leif Arne Skogsholm og Sebastian André Skogsholm.

Utemiljøs redaktør testet kjempestolen Audun Gigant, som forhandles av LOG.

Denne solstolen fra Nüsser Stadtmöbel var litt mer kul enn god å sitte i.

Fjernstyrte beitepussere er det siste nye, ifølge Preben Kjos Gabrielsen i Maskinimportøren.

Batteridrevne gressklippere fra Cramer Tools er relativt nye på det norske markedet, og ble vist frem på standen til Berema AS.