Slo på lyset – reduserte kriminaliteten

Slo på lyset – reduserte kriminaliteten

Etter mørkets frembrudd ble boligområdet i London overtatt av kriminelle, doplangere og sexarbeidere. Ved å bruke belysning på en ny måte klarte lokalbefolkningen å ta kveldene tilbake – og kriminaliteten gikk ned med 60 prosent.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Royal College of Art og Tore Fjeld

I boligområdet Boundary Estate som ligger bare 10 minutters gange fra Londons finansdistrikt var det ingen som spilte fotball på kveldstid fordi bydelsrådet ikke hadde råd til å la lyset stå på om kveldene, skriver ABC Nyheter.

Lokalbefolkningen holdt seg inne

– Etter klokken åtte om kvelden ble gatene i området overtatt av kriminelle, doplangere, sexarbeidere og klubbgåere. Du så ikke kvinner, eldre eller tenåringsjenter der. Innbyggerne var redde for å bli ranet eller utsatt for vold, forteller designer Rama Gheerawo ved The Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art i London. Han var nylig på smartby-konferansen «Nordic Edge» i Stavanger for å fortelle om hvordan han og kollegene jobbet med inkluderende design i det utsatte boligstrøket.

Det de gjorde var bokstavelig talt å skru på lyset igjen, sånn at folk turte å oppholde seg utendørs. For eksempel ble det satt inn LED-lys i fotballmålene slik at tenåringene kunne spille fotball også om kveldene. Dette førte igjen til at foreldrene deres kom ut for å se barna spille, og de kriminelle forsvant.

Politiet kunne rapportere om 60 prosent reduksjon i kriminaliteten bare tre måneder etter at det ble installert LED-lys i fotballmål, gelendre, sykkelstativ, gjerder og andre egnede metallrør. Prosjektet ble gjennomført i 2012.

Les også: Byparker gir bedre psykisk helse

Lysere i Groruddalen

Nettopp utendørs belysning har også vært en viktig del av det statlig/kommunale samarbeidet Groruddalssatsingen. Innbyggerne har etterspurt bedre belysning av turveier, parker og underganger, og friluftsområdene blir mye mer brukt nå enn tidligere.

Denne gangbrua ved Grorudparken har fått ledelys på begge sider, og blir mye mer brukt enn før.

Også i Groruddalen har ungdomskriminaliteten gått ned. I 2018 kunne politiet rapportere om den roligste sommeren på mange år, noe de mente hang sammen med godt samarbeid mellom politi og kommunen