Anleggsgartnermester Stein Wikholm kaller den nye Sartorlunden for en Sotra-variant av en engelsk park. Her er det kun brukt norsk stein og planter som er naturlige på Sotra.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Christine Nundal

Beboerne i Sotra-byen har nå fått en helt ny park som ble høytidelig åpnet av ordføreren i den gamle Fjell kommune i oktober i fjor. Parken er på totalt 8 mål, og forutsetningene for prosjektet var å bygge mest mulig bærekraftig, og å benytte lokale planter og materialer.

Det meste av den opprinnelige vegetasjonen har fått stå, og så er det laget stier og trapper som gjør at naturen er enklere tilgjengelig.

Spennende å bygge nytt

Der Sartorlunden nå ligger, var det tidligere beitemark for sauer.

– Det er veldig spennende å få lov til å lage en helt ny park. Ofte så jobber vi jo med å rehabilitere eller utvide eksisterende parker – her har vi fått skape noe helt nytt, sier Stein Wikholm i Anleggsgartnermester Wikholm AS .

Sartorlunden er tegnet av landskapsarkitekt Rainer Stange i Dronninga Landskap, og det var viktig både for arkitekten og utbyggeren Sartor Holding at den nye parken skulle passe godt inn i omgivelsene.

Trappene er satt sammen av tilpassede elementer av Larvikitt og er de mest langreiste materialene som er brukt i parken.

– Det har vært stort fokus på miljø under hele prosessen. Plantene som er brukt er busker og lyng som vokser naturlig på Sotra, i murene er det brukt Hardangerskifer og i trappene er det Larvikitt fra Rocks of Norway. Jeg synes norsk stein er fortreffelig bra, og passer utrolig godt inn her, sier Wikholm.

Sentralt i parken er en 600 meter lang og 3 meter bred promenade, som er bygd opp med vestlandsmurer. Det er ikke noen rette, stramme linjer, alt skal se naturlig ut og gli godt inn i terrenget.

Benker, sykkelstativer og treningsapparater skal i tillegg til turveiene bidra til at beboerne i Sotra-byen bruker parken som sin egen hage.

LES OGSÅ: Vil lage ny steinalder i Norge

Sartorlunden skal bli et samlingspunkt for beboerne i Sotra-byen, med blant annet treningsapparater som alle kan benytte seg av.

Uten sprengning

Grunnfjellet i området er beholdt og delvis avdekket, det er ikke skutt en eneste dynamittsalve under opparbeidelsen av parken. Grusen er fra lokalt grustak på Sotra og vannspeilet er en miks av grunnvann og overflatevann.

– Vannspeilet er en del av vannfordrøyningen for veien. På kalde vintre skal det i tillegg være mulig å gå på skøyter her. Det er også et regnbed i parken.

Wikholm roser utbyggeren for å ha vært spenstig og villig til å satse på kvalitet. Det var klart helt fra starten at det skulle bygges med kvalitet, og det var viktig at det ble brukt norsk stein.

Den nye parken ligger vis-a-vis kjøpesenteret Sartor Storsenter.

Miljøvennlig drivstoff

Under hele prosjektet har det vært et bevisst fokus på miljø. Ett av tiltakene som ble gjennomført, var å konsekvent benytte HVO-drivstoff til Wikholms biler og maskiner. HVO produseres gjerne fra slakteavfall og andre «ikke-spiselige» råvarer og det er da mulig å oppnå en reduksjon av klimagasser på bortimot 90 % sammenlignet med vanlig diesel.

Den nye Øygard kommune har nå overtatt driftsansvaret for parken, og Wikholm har en skjøtselsavtale for tre år.