Når du først driver og griller og styrer ute i hagen, hvorfor ikke flytte hele matlagingen ut? Et utekjøkken er veldig praktisk.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld og produsentene

Det er ikke noe problem å bruke like mye penger på et utekjøkken som på et innekjøkken. Men det er også fullt mulig å få et fullt funksjonelt og praktisk matlagningssted i hagen eller på terrassen til en mye lavere pris.

Hva trenger du?

Grillen er et naturlig midtpunkt i et utekjøkken, og mange velger i dag gassgrill. De største og dyreste grillene fra for eksempel Weber, er et utekjøkken i seg selv, med kokeplater og benkeplass i tillegg til grillflatene.

Dyrker du mye egne grønnsaker i hagen, er det veldig kjekt å ha en vask. Da kan du for eksempel ta opp potetene, vaske dem og legge dem rett i kjelen, uten at du trenger å ta av deg skoene. De fleste nøyer seg med kaldt vann i kranen på utekjøkkenet, og det er en smal sak å fikse hvis du har en utekran. Vil du stå ute og vaske opp, og dermed ønsker varmtvann, må du nok få hjelp av en kyndig rørlegger.

Ellers er det praktisk med litt benkeplass til å stå og jobbe, og pass på at dette er stødig og i en behagelig arbeidshøyde. Kokeplater til grønnsaker og poteter er lurt hvis du ikke har det på grillen. Og kanskje også en kompostbinge i nærheten til å legge vekk avkapp fra grønnsaker og frukt. Mer trengs egentlig ikke.

Bygg utekjøkkenet selv

Er du litt nevenyttig, er det ikke noen stor utfordring å bygge ditt eget utekjøkken. Hvis du for eksempel har en gammel kjøkkenbenk med vask som ikke brukes lenger, kan denne monteres opp i tilknytning til grillen. Eller du kan mure eller snekre ditt eget utekjøkken der du bygger inn grillen, kreativiteten kjenner ingen grenser.

Må du byggemelde?

I utgangspunktet trenger ikke et utekjøkken å byggemeldes, men hvis du har utepeis i tilknytning til dette, er det noen regler du må følge. En utepeis av normal størrelse regnes ikke som et byggverk, men du må overholde brannbestemmelsene. Disse sier at skorsteinsmunningen må være plassert minst tre meter fra brennbar husvegg. Av sikkerhetsmessige grunner bør heller ikke grillen plasseres for tett inntil veggen.

Det er heller ikke noe formelt krav om å sende nabovarsel, men det lønner seg å informere naboer og gjenboere som kan bli berørt av røyk og lukt.