Stort behov for grønne lunger i byene

Stort behov for grønne lunger i byene

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Bymiljøetaten /Oslo kommune

GRØNT ER SKJØNT: – Pandemien har vist oss at behovet for grønne lunger i en by er stort – spesielt de store parkene og friområdene med plass til mange, sier Helene Georgsen Berger, avdelingsleder for park og byrom i Bymiljøetaten i Oslo.

Under pandemien har folk trukket ut i parkene for å trimme og være sosiale. – Vi vil nok ikke se det samme trøkket fremover, men jeg tror mange vil fortsette å trene ute vår og sommer, sier Helene Georgsen Berger som leder avdeling for park og byrom i Bymiljøetaten I Oslo. 

– Til og med treningsstudioene tar apparatene ut.

Mange byprosjekter

Bymiljøetaten er en stor etat med mange løpende prosjekter.

– Akkurat nå jobber vi blant annet med tiltak i Holmliaparken og på Rudshøgda i forbindelse med områdesatsning sør. Vi opparbeider en liten lommepark i Lakkegata like ved og vi er i sving med Kirsebærlunden lekeplass på Tøyen.

FAVORITTTEN: – Frognerparken er min favoritt. Kanskje fordi jeg har vært parkforvalter der selv, men kanskje aller mest fordi den er så sammensatt av opparbeidete arealer, natur, kunst og vann både i fontener og i dammer og bekk.

Må ikke bli hvilepute

Georgsen Berger er cand. agric fra dahetende Norges Landbrukshøgskole med en master i plantefag.  Hun synes den nye trenden med kirkegård og park i ett er interessant.

– Generelt er sambruk en trend og noe alle byer i god vekst må se på for å tilrettelegge best mulig for flest mulig. Samtidig må ikke dette bli en hvilepute for ikke å sikre grønne områder i en by. Pandemien har vist oss at dette behovet er stort – spesielt de store friområdene og parkene med plass til mange.