Det spektakulære Stovnertårnet i Oslo er nominert til Norges mest inkluderende innovasjonsprosjekt for landskapsarkitektur.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Jiri Havrin

Det spesielle tårnet øverst i Groruddalen er tegnet av LINK arkitektur, og byggherre er Bymiljøetaten i Oslo. Det er DOGA (Design og arkitektur i Norge) som står bak Innovasjonsprisen for universell utforming på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Innovasjonsprisen deles ut hvert tredje år og hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet tjenester, digitale løsninger, produkter, bygg og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

LES OGSÅ: Tester ut kork i stedet for gummiasfalt i barnehage

Kategori for landskapsarkitektur

Stovnertårnet er nominert for prisen i kategorien for landskapsarkitektur. Øvrige nominerte i andre kategorier, er NRK TV, Vipps, nye Flytoget, Oslo kommunes visuelle identitet og Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger. Vinneren av hovedkategorien annonseres den 19. januar.

Stovnertårnet ble satt opp som en del av Groruddalssatsingen, og du kan rullestol helt til topps hvis du ønsker.

Stovnertårnet er et spektakulært utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning som strekker seg 15 meter opp mellom trærne. Ferden langs gangbanen gir sikt over Groruddalens åser og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten. Hvilesteder eller avsatser langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen, slappe av og nyte sikten. Publikum kan gå, eller rulle opp gangbanen som snor seg gjennom trekroner i luftig vandring mot toppen.

Innspill fra lokalbefolkningen

På initiativ fra Bymiljøetaten ble Link Arkitektur gitt oppdraget å tegne dette unike landemerket i Oslos nordligste bydel. Folkemøter ble avholdt for å finne ut hvordan dette i sannhet kunne bli et tårn for hele Stovner, og bydelsadministrasjonen hentet innspill og innsikt fra både ungdomsgrupper, pensjonistlag og mange andre.

Stovnertårnet, som er en del av et større lokalt områdeløft, gir de besøkende en fantastisk utsikt både mot det urbane sør og til marka i øst, vest og nord. Tårnet er ikke blant de høyeste i landet, men derimot er det uten tvil Norges lengste tårn. Det gjør at alle kommer seg til topps, enten de rusler, sitter i rullestol eller triller en barnevogn.

LES OGSÅ: Oslo kommune oppgraderer grøntområder i Groruddalen

Både små og store trives godt i Stovnertårnet.